Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikea lägger ner flyttplaner

Turerna kring Ikeas nya etablering i Marieberg har varit många. Nu kan NA avslöja att möbeljätten har lagt planerna om ett helt nytt varuhus på is.

Annons
Stannar kvar. Ikea blir kvar i södra delen av Marieberg och satsar på att utöka och utveckla befintliga lokaler i området.

– Vi har beslutat oss för att göra en del förbättringar i det befintliga varuhuset för att skapa en bättre upplevelse för kunderna. Vi fokuserar på de förbättringarna just nu, säger Anna Pilkrona Godden, pressansvarig för Ikea Sverige.

Vad händer då med planerna med ett nytt varuhus i norra Marieberg?

– Just nu är det fokus på de förbättringar som vi planerar att göra i det befintliga varuhuset.

Utesluter ni ett varuhus i norra Marieberg i framtiden?

– I nuläget fokuserar vi på de förbättringar vi vill göra i det befintliga varuhuset, säger Anna Pilkrona Godden.

Enligt vad NA erfar handlar det om att Ikea kalkylerat med att bygga en extern handelsplats i det norra läget av Marieberg, i anslutning till ett nytt varuhus med möjligheten att hyra ut lokaler till olika aktörer. Den kalkylen har dock spräckts på grund av den tilltänka trafikplatsen och riksväg 51 som är planerad att gå rakt igenom området.

Ikea anser det därmed inte vara lönsamt att bygga en extern handelsplats i nuläget.

Lars Wismann, ekonom och fastighetsvärderare som företräder K-Rauta – en av många handlare som engagerat sig i Ikeas eventuella flytt, säger att Ikea har tänkt om.

– Ikea ville göra som man gjorde i Västerås. Flytta till en ny plats och sedan äga grannlokalerna för att hyra ut dem. Men nu har kalkylen förstörts på grund av att Trafikverket vill bygga vägen rakt igenom det norra området, säger Lars Wismann.

Han konstaterar att Ikea kan utveckla de gamla lokalerna snabbt samtidigt som det vore ekonomiskt fördelaktigt. Ikea äger via Ikano redan i dag fastigheten där Willys ligger.

– Ikea behöver mer utrymme och det kan de få i och med grannlokalerna som finns där de ligger i dag. Om de skulle utveckla de nuvarande lokalerna kan de göra det snabbt, säkert inom 6–9 månader. Ikea är definitivt trötta på den här långa processen, säger Lars Wismann.

Kommunalrådet Lennart Bondeson (KD), med ansvar för näringslivsfrågor i kommunen, känner inte till att Ikea nu väljer att ligga lågt med sina planer.

– Samtidigt så vet Ikea om att det här är en process på kanske tre år framåt och de bedömer ju hur marknaden ser ut. Från början hade de större ambitioner med de här handelslokalerna, men de har sänkts eftersom de ser att marknaden inte är lika stor i Örebro nu.

Han tror att ett Ikea beläget i de södra delarna av Marieberg kan bli det mest gynnsamma läget för alla till slut.

– Jag hoppas att de kan få plats i det södra läget med vad de önskar. Det kanske ändå blir det bästa till slut, säger Lennart Bondeson.

Mer läsning

Annons