Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Illegal tobak beslagtagen- butiker hotas av böter

Vid tre oanmälda besök hos tobakshandlare runt om i Örebro beslagtog Örebropolisen vad som misstänks vara oskattad smuggeltobak. Kommunens miljökontor vill nu hota handlarna med böter.

Annons

Vivalla frukt och grönt, Tempo Varberga och Ali Baba Livs på Storgatan i Örebro fick alla besök av polisen och kommunens miljökontor i januari månad. I butikerna hittades mindre mängder tobak som saknade svensk varningstext och innehållsdeklaration och därmed inte är skattad för i Sverige.

- I november köpte jag affären med alla varorna i. Jag hade ingen aning om att de här cigaretterna fanns där. Men självklart ska de bort. Det är viktigt för mig och för att mina kunder ska vara nöjda, säger Barhan Mahood som driver Ali Baba livs.

På Tempo i Varberga har ägaren Sabah Al-kutubi också en förklaring till att cigaretter och vattenpiptobak med utländsk märkning hittats där.

-Det handlar om fyra eller fem limpor cigaretter som en anställd köpt för att röka själv. Däremot har det blivit fel med vattenpipstobaken. Kommunen meddelade mig tidigare att jag inte fick sälja den men jag glömde att slänga den. Det är första och sista gången det händer för jag slutar helt med den typen av tobak nu, säger han.

De tre beslagen är ett resultat av kommunens och polisens satsning på ökad kontroll av tobaksförsäljningen i Örebro.

- Vi misstänker att problemen med oskattad tobak och tobak som säljs till minderåriga är ganska stora i Örebro. Tillsammans med polisen kommer vi under 2011 att kontrollera alla som säljer tobak i kommunen , säger Patrik Gustavsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Örebro kommun.

Onsdagen den 13 april sammanträder kommunens miljönämnd där bland annat beslut om åtgärder mot de tre tobakshandlarna ska fattas. Miljökontoret föreslår att handlarna ska betala 30 000 kronor i vite om omärkta cigaretter påträffas igen den närmsta tremånadersperioden.

I den tredje butiken, Vivalla frukt och grönt, hittades också utländsk tobak. Bland annat handlade det om cigaretter med rysk innehållsförteckning. NA har under fredagen försökt att nå ägaren utan att lyckas.

Mer läsning

Annons