Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inbrott på mjältbrandsgården

Hammars säteri har varit avstängd sedan en dryg vecka på grund av mjältbrandssmitta. Ett 20-tal kor har dött. I natt har tjuvar varit inne på marken och stulit batteriet på en entreprenadmaskin som väntade på att desinficeras.

Annons

Steew Cederström bor granne med Hammars säteri och har haft maskinen stående på gården sedan den drabbades av misstänkt mjältbrand. I morse upptäckte han att tjuvar varit framme och stulit batteriet, värt runt 3 500 kronor.

– Det finns tydliga fotspår där tjuvarna klafsat runt i leran runt maskinen. Hela gården är avspärrad och marken utdömd. Det pågår sanering och maskinen stod på tur att desinficeras och sprutas, säger Steew.

– Det fanns dessutom stora stoppskyltar på området, så tjuvarna verkar inte vara läskunniga.

Polisanmäld

Stölden är polisanmäld och kontakter med myndigheter är tagna.

Mjältbrand är en dödlig smitta. Den sprids via blod och det finns ingen fara att människor via luften blir smittade. Smittan vid Hammars säteri kan ha kommit fram på grund av ett grävarbete i hagen. Smittan är gammal. Det sägs ha varit mjältbrandsgravar i det område där djuren betat. Mjältbrandssporer kan överleva länge i marken och kommer upp när man gräver.

Mer läsning

Annons