Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Information och kunskap

Strax bakom några granar och björkar vid sommarstugan ligger ett i förhållande till området rätt stort byggprojekt.

Annons
Pelle Blohm.

Husembryot ägs av en tysk som en gång varje sommar kommer körande för att under några veckor, kanske någon månad, bygga vidare på ett livsprojekt. Fördomen om tysk flit, mental styrka och disciplin lever i allra högsta grad här ute i provinsen. Själv sitter jag och lyssnar på hans hammarslag medan gräset växer sig högt då gräsklipparen havererat och ingen ny blivit inköpt.

Att åka ut på landet så här är att avskärma sig. Om man vill. Visst finns uppkoppling. Då och då surfar jag ut på nätvågen och översköljs av ett åsiktsartilleri utan nåd. Normalt i min vardag finns jag där nästan hela tiden och tänker inte på hur hjärnan överbelastas av mestadels onödigt skit. Det är inte förrens lugnet sänker sig över nejden och man får möjlighet att analysera läget till tonerna av fågelkvitter som man inser fakta.

Att (fram)tidens kunskap ligger i att kunna sålla bort all meningslös dynga. Allt tomt tyckande som misshandlar hjärnan varje dag bara genom att blinka framför näthinnan. Efter mycket träning har jag till sist lyckats sluta gå på de där förföriska locktonerna från den nakne fiolspelaren vid bäcken. Nio gånger av tio.

Sent på teven när mörkret till sist lagt sig utanför fönstret och Molly fortfarande snarkade i det höga gräset sändes ett program som hette Lärandets idéhistoria. Frågeställningen var ”Vad är kunskap?” Filosofer och idéhistoriker blev intervjuade precis som den brittiske sociologen Zygmunt Bauman. Det var han som menade att den största utmaningen var att skilja agnarna från vetet i den ocean av oanvändbar information som vårt samhälle bjuder på. Han menade att enbart i ett nummer av New York Times söndagstidning finns det mer information än vad den mest intelligenta personen under renässansen kunde konsumera under ett helt liv.

Filosofen Sharon Riders menade: ”Om själva idén om kunskap inte längre är knuten till sanningssökande efter svar på svåra frågor. Om få bryr sig om vad som är sant. Om den idén är död. Då tror vi inte längre på kunskap.” Sen gick jag ut i natten. Funderade över vem som äger idén om vad som är kunskap. En Donald Broady menade att det är makten som bestämmer det. Jag tänkte: Livet. Är ett svårnavigerat skepp.

Mer läsning

Annons