Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga kontanter hos Swedbank

Swedbank i Örebro upphör med all manuell hantering av kontanter på sina kontor och följer därmed efter både SE-banken och Danske bank. Från och med 9 maj är det kortuttag i automater som gäller för Swedbanks kunder.

Annons

– Det kan kanske verka lite konstigt med en bank utan kontanter, men den manuella kontanthanteringen är egentligen det minsta vi sysslar med på banken, säger Anne-Lie Carlos Jeansson, chef för Swedbanks kontor i Örebro.

– Det är fler banker idag som inte har någon manuell kontanthantering och där har vi upplevt att det har fungerat väldigt bra.

– Vi tror dock inte att kontanterna i samhället kommer att försvinna helt och hållet, men målet är att banken tillsammans med sina kunder ska bidra till en minskad användning av kontanter.

– Fler och fler kunder väljer att göra sina inköp med kort och endast ett par procent av våra kunder besöker banken för kontantärenden.

– Våra kunder i Örebro kommer i fortsättningen att kunna ta ut pengar via sitt bankkort i samband med butiksköp eller i uttagsautomaterna.

Swedbank är som sagt inte första banken som avskaffar kontanthanteringen i Örebro. Och varje gång möts förändringar av den här typen av ogillande från en del kunder.

Förväntar ni er nu en storm av protester?– Förändringar kan vara besvärliga för en del människor. Det har jag full förståelse för. Men det är också bra om folk reagerar.

– Men jag hoppas att de som upplever det som ett problem tar kontakt med oss. Vi kommer att lösa problemen, även om lösningen inte blir exakt likadan som det varit tidigare.

Det finns också människor som av olika skäl har svårt med automater. Hur ska de klara förändringen?– I 99,9 procent av alla fall så löser vi det också. Det finns olika tekniska hjälpmedel att ta till.

– Men kontanthanteringen i samhället behöver minska av flera skäl. Inte minst av miljöskäl.

Anne-Lie Carlos Jeansson

Mer läsning

Annons