Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga pengar tillbaka till lurade bilkunder

Misstänkte bilskojaren Roland Larssons kunder lär inte få tillbaka sina pengar. Varken försäkringsbolag eller staten täcker deras förluster.
– Vi saknar lagliga möjligheter att hjälpa till, säger Ulf Hjerppe på Brottsoffermyndigheten.

Annons

Oavsett om Roland Larsson fälls för bedrägerierna har hans kunder mycket små möjligheter att få tillbaka det de har lagt ut. Skadestånd till brottsoffer följer en given mall där de lurade bilköparna inte passar in:

Den dömde. I första hand är det personen som döms för brotten som ska betala skadeståndet. Kronofogden kan hjälpa till med att mäta ut pengarna. Men här rör det sig om stora belopp och Larsson verkar sakna förmåga att betala. I dag har han över 500 000 kronor i skulder, enligt Kronofogden.

Försäkringsbolag. Om den dömde inte kan betala får brottsoffren vända sig till sina försäkringsbolag. Men generellt går det inte att försäkra sig mot bedrägerier av den här typen. Även den här vägen är med andra ord stängd för Roland Larssons kunder.

Brottsoffermyndigheten. Den sista instansen ett brottsoffer kan vända sig till är statliga Brottsoffermyndigheten. Men även här är dörren stängd för Larssons kunder. Myndigheten betalar ingen ersättning för den som drabbats av en rent ekonomisk skada. På hemsidan omnämns särskilt bedrägerier som ett brott man inte får någon ersättning för.

– Det korta och tråkiga svaret är att de här personerna har mycket små chanser att få ut några pengar, säger Ulf Hjerppe, medieansvarig på Brottsoffermyndigheten.

Hjerppe understryker att myndigheten styrs av lagen och där står det tydligt vilken grupp som kan komma i fråga för statlig ersättning.

– Det är de som har blivit utsatta för en fysisk eller psykisk skada eller har blivit kränkta. Det handlar alltså egentligen bara om brott mot person – misshandel, olaga hot, ofredande, sexualbrott och så vidare.

– Rena förmögenhetsskador får man däremot inte någon ersättning för. Både staten och försäkringsbolag har bedömt att i sådana fall får man själv stå för risken, säger Ulf Hjerppe.

Brottsoffermyndigheten har vissa undantag från den regeln, men det handlar då om särskilt ömmande fall.

– Det kan till exempel vara en åldring som har blivit avlurad hela sitt sparkapital, säger Hjerppe.

Mer läsning

Annons