Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen åtgärd efter självmordet i häktet

Kriminalvården vidtar inga åtgärder mot personal på Örebrohäktet efter självmordet i mars förra året.
Det är Kriminalvårdens personalansvarsnämnd som tagit beslutet om att det inte blir discilinära åtgärder mot någon anställd.

Annons

Nämnden hänvisar till att ingen agerat på ett sätt som ger skäl till disciplinansvar.

Personalansvarsnämnden anmälde några dagar efter självmordet händelsen till åklagare. Det var för att få utrett om ett åtal skulle väckas i och med att en intagen avlidit under sin vistelse på häktet. Mannen var misstänkt för styckmordet på Norakvinnan Eva Magnusson.

I juli beslutade åklagare vid Riksenheten för polismål att lägga ned förundersökningen med motiveringen att det inte skett något brott.

Åklagaren hänvisade till att det inte fanns något i de allmänna föreskrifterna eller övrig lagstiftning som gav anledning misstänkta brott.

Händelsen har också utretts av Socialstyrelsen som ansett att kriminalvårdens sjukvård borde tagit ställning till om mannen skulle remitteras till specialistläkare inom psykiatri.

I det fallet har Kriminalvården redovisat hur man ska säkerställa rutiner och kompetens för att avgöra vårdinsatser samt när remiss för specialistvård behövs.

Mer läsning

Annons