Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen av ossföddes våldsam

Länge valde man att hantera mäns våld mot kvinnor genom att gömma offren i kvinnohus. Förövarna glömdes ofta bort. Efter hand har man emellertid alltmer börjat arbeta med det verkliga problemet: männens beteende.

Annons

En sådan verksamhet är ATV, Alternativ till våld, som togs upp vid en heldag om mäns våld i Örebro.

En av dagens föreläsare var Per Isdal, psykolog och initiativtagare till ett antal ATV-centra i Norge. Han konstaterade att våld alltid har tillhört mansrollen. Unga pojkar lär sig våld i det militära i de flesta kulturer och män förväntades länge stå för agan i familjen.

– Våldet är inlärt, menade han, det sitter inte i de manliga generna. Därmed kan det också ’läras av’.

Han tror för sin del att våld är mer knutet till makt än till kön.

–Det är något som möjligen bekräftas av det faktum att kvinnor slår sina egna barn lika mycket som män gör.

Hur ser då en våldsam man ut?Det är väldigt olika, förklarade Isdal, men gemensamt för de flesta är att de har haft en våldsam pappa och att de ofta har varit mobbade.

–En del av männen har misslyckats med allt: relationer, skola, jobb. De har aldrig känt sig viktiga, vare sig som barn eller som vuxna och försöker skapa sig respekt genom våld.

Andra misshandlare är vad vi menar ”lyckade” män. De tycks ha allt: pengar, framgång, makt.

–Där finns män som John Lennon, Pablo Picasso, Mel Gibson och, för att ta ett äldre exempel: Axel Sandemose, den norske författaren som var en riktig hustyrann.

Lyckade eller misslyckade – resultatet blir likadant våld.

–Han gör henne liten för att han ska känna sig större, han skrämmer henne för att han själv är rädd. Våldet blir medicinen mot vanmakt.

Vanmakt? När det inte blir som man har förväntat sig, förtydligade Isdal.

–Så har, till exempel, många av dessa mäns mödrar anpassat sig efter sin mans vilja. Det gör inte dagens kvinnor. De kräver ett eget liv och det kan en del män inte hantera.

För så är det: familjen har i alla tider varit den plats som räddat otrygga och osäkra män, berättade Isdal. Där har de kunnat reparera sin skadade självbild genom att åtminstone vara härskare över familjen – om så med våld.

Det håller inte längre. I dag fördöms våld mot kvinnor och barn och det leder till skam hos mannen som slår – han får ett enormt behov av att rättfärdiga sig.

–Därför är det alltid hennes fel att han går i gång.

Vidare påpekade Isdal att rädda män är farliga män. Det märks inte minst när män har varit i krig, något som forskarna har sett i USA efter Vietnamkriget och efter oroligheterna i Israel och Palestina.

Tar ut det på familjer

–När soldaterna kommer hem tar en del av dem ut det på sina familjer. Samma sak gällde de norrmän, som kämpade på hemmafronten mot tyskarna i andra världskriget. De blev hjältar, men deras familjer fick betala priset.

Det är en obehaglig, men dokumenterad sanning, konstaterade han.

Hur kan man hjälpa våldsamma män? Vi måste hitta metoder att prata med dem, sa Isdal. Den gängse psykoterapin tycks fungera bra för kvinnor, men vi behöver en typ av terapi som är mer anpassad till maskulina krav.

Han medgav att det finns män som hatar kvinnor, det bara är så, men man kan komma runt problemet.

– Ytterst få män vill sina barn illa. Den kanske viktigaste vägen att förändra männens beteende är att berätta för dem vad som händer i barn som upplever våld hemma.

Männen måste få vet att en bra far:

...slutar slå.

...tar ansvar för det våld han utsatt familjen för – det är det bästa en man kan göra för sina barn, ansåg Isdal, att erkänna och låta barnen slippa skuldkänslor.

...ger trygghet, är förutsägbar och pålitlig.

...stödjer barnens mamma.

–Det är svårt för barnen när pappa behandlar deras mamma illa, förklarade Isdal.

Inte lätt

Det är inte lätt att komma till tals med män i den här frågan, medgav han.

–Många män, även sådana som aldrig skulle slå, bär på en kollektiv manlig skam som gör att de inte orkar höra om våldet. En del blir provocerade av allt som handlar om feminism och hävdar att det egentligen är män som är förtryckta.

Även kvinnor har börjat använda sig av våld i större utsträckning. 1998 kom en undersökning i USA av forskarna Strauss och Gelles, i vilken 25 procent av kvinnorna medgav att de brukade våld mot sin partner, lika många procent som männen.

Det var ett anmärkningsvärt resultat, men det fanns mer bakom siffrorna. Det visade sig nämligen:

1)att kvinnorna hade varit ärligare i sina svar.

2)att männens våld var betydligt farligare – de dödade sin partner tio gånger så ofta som kvinnor gjorde.

3)att männen inte var rädda för sin partner, vilket kvinnorna var.

4)att männen oftast startade våldet medan kvinnorna försvarade sig.

–Män har fortfarande makten och deras våld mot kvinnor – och varandra – är fortfarande det stora problemet, ansåg Per Isdal.

Mer läsning

Annons