Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen napp innan amningen är igång

Barnläkaren Jonas Ludvigsson på USÖ och sex andra kollegor skrev en debattartikel i dagens DN där de vänder sig mot Socialstyrelsens nya nappråd.

Annons

Socialstyrelsen har gett ut tio nya råd som de uppger ska främja amning. Ett av dessa råd anser Jonas Ludvigsson, i egenskap av ordförande i Svenska barnläkarföreningen, strider mot rekommendationer som tidigare har fastslagits av Världshälsoorganisationen (WHO).

Där avråds föräldrar tydligt från att ge napp till nyfödda barn och han, med kollegor, eftersöker nu samma tydlighet från Socialstyrelsen.

– Vi tycker att socialstyrelsens råd är bra överlag, men det är ett av tio råd som vi helst ser att de förändrar. Vi vill att det tydligare ska framgå att nyfödda barn inte ska få napp innan mödrarnas amning har kommit igång. Det är för att nappen riskerar att störa barnens amning då mammans bröstmjölk stimuleras genom att barnet suger på bröstvårtan.

Det är rådet att: ”Informera mammor/föräldrar om att de vid amningsproblem kan undvika att ge barn sug- och dinapp under de första en till två levnadsveckorna för att underlätta att amningen ska komma i gång” som de nu är kritiska mot. Det skickar fel signaler till nyblivna föräldrar.

– Vi vill inte att det ska upplevas som att det finns en specifik tidsgräns för att etablera amningen.

Mer läsning

Annons