Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ska nollas i Örebro

I morgon, tisdag, är det "nollning" på Risbergska skolan. Då bestämmer lärarna vad eleverna ska göra, eftersom man helt har förbjudit nollning eleverna emellan.

Annons

Kanske ska man – med anledning av Lundsberg – kolla hur gymnasieskolorna i Örebro och länet gör med nollning nu för tiden.

Förra veckan tvingades internatskolan Lundsberg stänga efter att flera elever blivit brända med ett strykjärn under en så kallad nollning.I dag är det dags för Risbergska skolan att ha en initieringsrit för de elever som är nya

– Vi har full insyn över vad våra elever gör, säger Åke Johansson, rektor.

Örebro.

Risbergska skolan river i dag av aktivitetsdagen där skoleleverna i första årskursen introduceras till sin nya skola med hjälp av lekar och tävlingar. Men någon nollning är det enligt skolledningen inte på tal om.

– Ordet ”nollning” har under mina tretton år på skolan aldrig förekommit. Vi har inte nollning som Lundsberg, utan en aktivitetsdag. Den sker på skoltid och med översyn av mentorer och lärare, säger Åke Johansson.

I skolinspektionens rapport om Lundsbergs skola framkommer det att eleverna under nollningen utsatts för flera kränkande och obehagliga lekar. För att undvika liknande händelser har Risbergska valt att låta lärarna tillsammans med elevrådet vara delaktiga i planeringen av aktivitetsdagen.

– Det har tidigare förekommit saker som inte varit så bra. Därför gör vi på det här sättet. Vi vill ha insyn i aktiviteterna.Skolan har enligt honom under de senaste tio åren varit delaktiga i utformningen av aktiviteterna

– Vissa saker säger vi ja till direkt. Ibland säger vi nej och ber eleverna att hitta på något annat.

Oskar Svärd är elev på skolan och han är även med i elevrådsstyrelsen. Han är en av de som arbetat med aktivitetsdagen.

– Det här är en jättepopulär dag. Det är framför allt för att de nya eleverna ska lära känna varandra och för att de ska ha roligt, säger han.

Enligt Oskar förekommer det ingen ”nollning” på det sätt som verkar ha skett på Lundsberg.

– Vi vill inte ens att det ska finnas några spekulationer om vad det är vi gör för lekar. Därför tycker vi det är bra att vi får göra det på skoltid och med insyn av lärarna. Det är bara positivt, säger Oskar Svärd.

Under dagen skall eleverna gå runt på olika stationer inne på Risbergska skolan.

– Alla ska komma utklädda till olika djur. Vi ska ha lekar och tävlingar. Eleverna får samla poäng och på slutet av dagen kan de vinna någonting, säger Oskar Svärd.

Eleverrådet påbörjade planeringen med aktivitetsdagen redan i slutet på vårterminen.– Vi gör det här av två anledningar. Dels för att det är roligt, och dels för att det stärker sammanhållningen i klasserna.

Om nollning

Nollning är en slags initieringsrit för nya elever vid en skola. Risbergska skolan har i stället för nollning en aktivitetsdag där eleverna får hjälp av lärarna med lekar och tävlingar.

Mer läsning

Annons