Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vill hitta på namn till Örebrobussarna

Fortfarande saknar 40 stadsbussar ett namn. Och väntan kan bli lång. Nu är man nämligen igen tillbaka på ruta ett.

Annons
Inte klart. Vissa bussar har fått namn, men långt ifrån alla. Den här bilden togs när Cajsa Warg-bussen invigdes.

Alla Örebros drygt 60 stadsbussar ska få ett namn. Det beslutet togs för flera år sedan. I en första omgång fick 21 bussar namn, alla uppkallade efter kända men sedan länge avlidna örebroare. Nu väntar man på att resten av bussarna ska döpas. Men det här lär ta tid. Ingen är nämligen intresserad av att komma med några namnförslag.

– Kommunens namnberedningskommitté, som namnsätter gator och torg, skulle titta på det här men tyckte det var så svårt. De lämnade tillbaka uppdraget till kommunfullmäktiges presidium, berättar Bo Fredriksson som är driftansvarig på kollektivtrafiken.

Bollen ligger alltså nu igen hos presidiet med ordförande Lars O Molin (KD) i spetsen.

– Vi bad namnberedningskommittén att bereda frågan. De skulle ta fram förslag så vi kunde fatta beslut men fick till svar att det inte var deras fråga. Och det tycker jag är ett svar som kan ifrågasättas, säger Lars O Molin, i stället ville de att kultur- och medborgarnämnden skulle titta på det.

Ska de hitta på namn nu?– Jag vet inte. Jag får ta kontakt med dem.

Men har det inte funnits en lista med namnförslag?– Jo, men vi bestämde att vi ville ha icke levande personer och då reducerades listan betydligt.

Vad händer nu?– Vi får ta tag i det här så vi kommer någonstans. Det var ju en positiv sak det här från början, säger han och suckar djupt.

Hjälp kommunen lösa namnproblemet. Skriv förslag på icke levande örebroare som du tycker är värda att få sitt man på en buss. Det ska vara lika många mansnamn som kvinnonamn.

Här intill  finns också listan med 21 namn som redan används på bussar.

Färdiga bussnamn

Dessa personer har fått ge namn till varsin buss i Örebro:

Axel Borg, konstnär, Erik Rosenberg, ornitolog, Harald Aronsson, politiker, Harald Forss, författare och poet, Henry Allard, talman, Hjalmar Bergman, författare, Adolf Lindgren, direktör och politiker, Ronnie Peterson, racerförare, Samuel Lindskog, fotograf, Torsten Ehrenmark, journalist och författare, Cajsa Warg, kokboksförfattare, Elsa Perselli, politiker, Emelie Risberg, rektor, Greta Adrian, gymnastiklärare och tonsättare, Greta Hause, gymnastiklärare, Hanna Lindberg, politiker och företagare, Katarina Taikon, författare, Margit Palmaer, författare, Maria Kjellmark, pionjär inom förskolan, Ulla Billqvist, sångerska, Valborg Aulin, tonsättare.

Mer läsning

Annons