Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget ålderstak oroar

Nämndemännens nya stora inflytande och bortagandet av ålderstaket oroar Anders Bengtsson, ordförande i fackförbundet Juseks Domstolssektion.

Annons

– Jag är väldigt tudelad till det här med nämndemän, säger Bengtsson.

Han tycker det är viktigt att hålla traditionen med vanligt folk i domstolarna, inte bara för att det är en gammal tradition utan också för att nämndemännen tillför sina egna erfarenheter och kunskaper och inte bara professionell juridik. Samtidigt tycker Bengtsson att det är på väg åt fel håll sedan man tog bort den övre åldersgränsen och gav nämndemännen allt för mycket inflytande.

– I vissa komplicerade fall till exempel svåra skattefall där man behöver specialistkunskaper för att förstå fallet är det lite konstigt att nämndemän kan gå emot domaren och avgöra utgången, säger Anders Bengtsson.

TabubelagtBengtsson menar det är en viktig fråga som borde lyftas samtidigt som den är väldigt tabubelagd.

– Det är ju politiker som sitter som nämndemän så det blir svårt att kritisera, samtidigt är det oerhört viktigt att man tar upp frågan så att vi får ett trovärdigt och ärligt rättsystem.

Bengtsson pekar på att eftersom nämndemännen utses av de politiska partierna kan objektiviteten alltid ifrågasättas.

– Det har förekommit i till exempel migrationsmål att nämndemänn hellre har velat följa en politisklinje istället för lagen.

Mer maktÄven om nämndemännen har fått mer makt menar Bengtsson att deras status har sjunkit.

– Det är inte samma förtroendeuppdrag med hög status. Låga ersättningar och att man har tagit bort ålderstaket har gjort att det är många pensionärer som är nämndemän eftersom de har tiden. Hög ålder ger i många fall mycket livserfarenhet men det behövs en blandning för att kunna relatera till samhället.

Mer läsning

Annons