Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget besked före valet om eventuellt politikerfusk

Örebro kommun utreder fortfarande hur fritidspolitikerna hanterat sin ersättning för förlorad arbetsinkomst. Än finns alltså inget besked om politiker blir återbetalningsskyldiga.

Annons

 – NA kollade ju upp några personer, vi kollar igenom alla politikers arvoden och inkomstuppgifter. Det är en rätt så omfattande utredning, förklarar Örebros kommunchef Staffan Isling.

Han säger att utredningen varit prioriterad på kommunkansliet, men att det helt enkelt handlar om många politiker och många kontakter. Staffan Isling vill inte göra någon delrapportering, utan avvakta helheten.

– Det finns ett antal personer där vi vill ha in uppgifter. Om någon begärt ersättning men inte fått löneavdrag, då vill vi kolla upp om det är oegentligheter eller missförstånd. Vi gör det här väldigt noggrant så vi inte behöver göra om allt en gång till.

Staffan Isling menar att helhetsbilden blir en hjälp när kommunen ska hitta en linje i gråzonen.

– Vi måste ha en uppfattning om vad vi anser är slarv och vad som är uppenbart oriktigt. Det ska vara samma regler för alla och tydligare ansvarsfördelning i styrelserummet.

Läsare har hört av sig till NA och tyckt att det varit viktigt att få reda på hur politikerna skött sig före valet. Kan du förstå den synpunkten?

– Ja och nej. Om vi har ett stort problem i Örebro kan jag förstå det. Om det inte är ett problem då inte så viktigt. Men vi vet inte än hur omfattningen är, säger Staffan Isling.

NA:s granskning

NA granskade Örebro kommuns system för politiker som begär ersättning för förlorad arbetsinkomst i maj 2014.

Av de 155 kommunpolitiker som begärt ersättning hade bara ett fåtal lämnat in intyg för att styrka sitt inkomstbortfall.

Efter granskningen avgick Lars Askling (M), som fått ut 420 000 kronor trots att han är pensionär, liksom partikollegan Gunilla Holmström (M) som fortsatt att begära lika hög ersättning även sedan hennes arbetsinkomst minskat.

Mer läsning

Annons