Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget besked om omval i Örebro

Överklagandet av kommunvalet i Örebro fortsätter att dra ut på tiden. Det blev inget beslut i valprövningsnämnden på onsdagen.

Annons

– Det behövs ytterligare betänketid, säger nämndens ordförande Bengt-Åke Nilsson.

Den 19 september förra året gick folk och röstade i kommunvalet i Örebro, men det är ännu inte klart vem som får makten.

Valet överklagades och det har tagit lång tid att avgöra om det ska bli ett omval eller inte.

– Svårigheten är att göra en samlad bedömning av vad som har förekommit, säger Bengt-Åke Nilsson.

Är ärendet som rör Örebro svårare än andra?– Det är svårt att gradera. Vi har ju ärenden av olika karaktär och om man över huvud taget ska dela in dem så tillhör Örebro kategorin bland de svårare, säger Bengt-Åke Nilsson.

Vad är det som gör det svårt?– Olika faktorer påverkar. Det är röster som inte räknats från annat håll. Det är röster som påstås felaktiga men som har godkänts och de måste vi gå igenom och så beror det på i vilken valkrets de hör. Dessutom ska det som rör själva valskolan bedömas, säger Bengt-Åke Nilsson.

Vad gör ni mellan sammanträdena, nästa är den 31 januari?– Det är inte lång stund om man ska komplettera utredningar och skriva förslag till nämnden och så vidare, säger Bengt-Åke Nilsson.

Går det inte att komma fram till ett beslut fortare?– Om det påstås att det har gjorts ett fel i förfarandet så är vi angelägna om att göra vår del av jobbet noggrant, och det kräver ibland rätt mycket utredningsinsatser, säger Bengt-Åke Nilsson.

Går det inte att ha tätare sammanträden?– Vi har ett sammanträde i veckan i stort sett, och det är ganska tätt skulle jag vilja säga, säger Bengt-Åke Nilsson.

Kan ni ge ett besked den 31 januari?– Det kan jag inte säga förrän beslutet är fattat. Vi håller fast vid vår ambition att avgöra så många ärenden som möjligt i januari månad, säger Bengt-Åke Nilsson.

Mer läsning

Annons