Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget brott att krävarom på förskottsbetalning

Det var inget brott när personalen på en mack i länet krävde den romska kvinnan på förskottsbetalning för bensinen.

Annons

Det var i oktober 2009 som kvinnan kom till bensinmacken för att tanka. Hon hade på sig traditionella romska kläder. När hon skulle börja tanka kom personalen ut. Hon blev tvungen att gå med in och betala i förskott innan pumpen slogs på. Så långt är alla parter överens om vad som hände. Sedan går åsikterna isär.

Enligt kvinnan särbehandlades hon på grund av att hon var rom. Personalen hade sagt rakt ut till henne att man tidigare haft problem med romer som smitit från betalningen.

Personalen och ägaren till macken bestred detta. De sa att de kunde kräva vem som helst på förskottsbetalning, om kunden inte var känd sedan tidigare. Bedömningen gjordes från fall till fall och hade inget med etnicitet att göra.

Dessutom hade de samtidigt som kvinnan var där krävt en annan kund på förskottsbetalning. Den personen var inte rom.

Örebro rättighetscenter hade stämt ägaren inför domstol. En person som tidigare jobbat där berättade för Örebro tingsrätt om ett samtal hon haft med ägaren. Under samtalet ska ägaren ha bekräftat att de anställda kunde ha reagerat på kvinnans kläder.

Örebro rättighetscenter skickade även fyra kvinnor till macken för att kontrollera om de skulle krävas på förskottsbetalning. Testgruppen bestod av fyra unga kvinnor av svenskt ursprung.

Ingen av dem behövde betala i förväg, trots att de inte hade tankat där tidigare.

Men tingsrätten anser att det inte är visat att någon diskriminering förekommit. Domstolen skriver att ingen av de inblandade personerna är mer trovärdiga än de andra. Det som avgjorde målet var i stället kravet på förskottsbetalning av den andra ”icke-romska” kunden. En annan viktig faktor var att macken drabbats av smitningar flera gånger tidigare.

Domstolen slår också fast att en mack generellt sett har rätt att kräva betalning i förväg av sina kunder.

Mer läsning

Annons