Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget dioxin i inköpt fläsk

Inga tyska dioxingrisar når Örebro kommuns matsalar, det garanterar grossisten Servera. För övrigt så är ledordet för inköp av kött i kommunen att handla svenskt och närproducerat.

Annons

Upphandlingen av livsmedel till Örebro kommuns verksamheter sker centralt. Köken får bara köpa från den leverantör som har tecknat avtal med kommunen.

– Vi får inte säga att maten ska vara svensk, enligt lagen, men vi ställer krav på kvalitet och att maten ska vara ekologiskt producerad, säger Britt-Louise Oscarsson, ansvarig för upphandling av livsmedel till kommunen.

I Örebro kommun köps alla produkter från företaget Servera. När den tyska skandalen att grisar utfodrats med mat som innehöll dioxin blev känd reagerade Åke Johansson, områdeschef på Servera. Han ringde till de två tyska leverantörer av grisar som de handlar av.

– Båda har givit oss garantier och dokument på att de inte är berörda av företaget som haft foder med den här dioxinblandningen. Det är den typen av garanti som vi kan ge och som företagen ger till oss, så det känner vi oss ganska trygga med, säger han.

Enligt avtalet med Örebro kommun kommer nöt- och fläskköttet från Sverige i första hand, men också från Danmark. Det finns även någon vara från Holland. Enligt en prislista från Servera i november i fjol erbjuds också en marinerad fläskbog från Tyskland, men den hamnar inte i Örebro kommun.

– När vi skriver matsedel väljer vi svenska produkter så långt vi kan, och då väljer vi bort det andra sortimentet, säger Bo Carlsson, kostchef för gymnasieskolorna och medlem i upphandlingsgruppen.

Han berättar också att de tittar på att använda mindre fläsk och nötkött, mer vegetarisk mat samt kött från fisk och fågel.

– Det är mer klimat-smart mat egentligen, säger Bo Carlsson

Det är inte bara i gymnasieskolorna som svenskt kött är förstahandsvalet, utan det är något som man strävar efter i alla kommunala kök.

– Ja, det gör man. Det ska vara klimatsmart mat och vi vill använda så mycket närproducerat som möjligt, säger Bo Carlsson.

Bakgrund

Tyska myndigheter stängde 4 700 gårdar i början av januari sedan det upptäckts att dioxin använts i djurfoder. Höga dioxinhalter uppmättes i fläskkött från en del gårdar.

Flera länder utanför EU med Ryssland och Kina i spetsen avbröt importen av tyskt kött.

Livsmedelsverket ser ingen anledning att stoppa importen av tyskt kött till Sverige. Kött från de gårdar som använt foder med dioxin är stoppat. Enligt tyska myndigheter har inget dioxinförorenat kött nått Sverige.

En följd av att länder utanför EU stoppat tysk köttimport är att det tyska köttet sökt sig till nya marknader, bland annat Sverige med prissänkningar som följd.

Mer läsning

Annons