Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget nytt hus förmögel-förskolan

Förskolan Växthuset ska inte få något nytt hus för att bli av med mögel och fukt. Huset ska renoveras i hopp om att problemen ska försvinna.

Annons
Ofta sjuka. Lisa Nordman trivs med de små. Men hon tycker att både barn och personal på Växthuset är sjuka ovanligt mycket.Arkivbild: Kicki Nilsson

– Nej, renovering kan inte vara ett alternativ. Problemen är alltför stora, huset måste rivas, säger Eleonor Sehlin, skyddsombud på Växthuset.

I onsdags hade en projektgrupp inom Örebro kommun, med folk från både skola och stadsbyggnadssidan, möte om Växthuset. Projektgruppen beslutade att inrikta sig på en renovering. Eleonor Sehlin fick beskedet av NA på torsdagen.

– Jag accepterar inte en renovering. Jag ska vända mig till huvudskyddsombudet för att veta hur vi ska gå vidare.

För sent

Projektgruppen beräknar att en renovering kan påbörjas i slutet av 2011.

– Det är för sent. Nu vill jag att hela förskolan flyttar till en tillfällig lokal vid nyår. Vi som jobbar här tänker på barnen i första hand, även om jag som skyddsombud bara kan agera utifrån personalen, säger Eleonor Sehlin.

Hon är inte ensam om att reagera. Det gör även Stein Fossan, miljöansvarig på Kommunfastigheter, KFÖ, som i många år har arbetat med miljön på Växthuset. För bara ett halvår sedan planerade KFÖ för ett nytt hus.

– Förskolan bör få ett nytt hus, det är min bedömning efter alla år då det varit problem, säger Stein Fossan.

– Vi ska utgå från försiktighetsprincipen i kommunen. Om det finns en risk att miljön inte är hälsosam ska vi planera för att få bort risken. Det gör vi inte om huset enbart renoveras, fortsätter han.

Positiva exempel

Men Margareta Wentzel, byggprojektledare för Växthuset, förklarar att det nu finns flera exempel på fukt- och mögelskadade hus som blivit bra efter renovering, bland annat i Kumla.

– Därför tror vi att det även fungerar för Växthuset. En renovering blir betydligt mindre kostsam än ett nybygge, säger hon.

– Men först ska vi naturligtvis undersöka att huset verkligen kan bli helt bra med renovering, annars får vi tänka om, säger hon.

I januari ska undersökningen vara klar.

21 miljoner

Andreas Ernestam, som ingår i projektgruppen för Växthuset, påpekar att det finns pengar anslagna för ett nybygge.

– 21 miljoner kronor anslås för Växthuset, som förslag i kommunens kommande budget. Men som tjänstemän har vi uppdraget att hushålla med pengar, säger han.

Men Stein Fossan anser att det inte är enda skälet till att kommunen vill begränsa sig till en renovering.

– Örebro kommun vill få fram ett exempel som ger bra erfarenhet av att renovera skadade hus, säger han.

Mer läsning

Annons