Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inget problem att blibjuden på ölkvällar"

Det händer att enhetschefer på Örebro kommuns fastighetsavdelning, KFÖ, blir bjudna på ölkvällar eller dricker öl med leverantörer på fotbollsmatcher. Men nästan ingen av cheferna tycker att det är något problem. Det visar kommunledningens egna intervjuer med KFÖ-cheferna.

Annons

NA publicerade i somras en granskning av KFÖ, Örebro kommuns egen fastighetsavdelning. Vi visade att de som köper byggjobb åt Örebro kommun har stora befogenheter att köpa av vilka leverantörer de vill, att kontrollen är dålig och att förvaltarna inte följer avtalen.

Efter NA:s artiklar tillsattes flera utredningar. Nästa onsdag presenteras en revisionsrapport för politikerna i fastighetsnämnden som fastighetschefen Åsa Bellander ännu inte vill lämna ut. Kommunen har dessutom gjort två egna utredningar som NA har tagit del av.

Christer Wilén, som är verksamhetscontroller på kommunens ledningsstab, har intervjuat nio enhetschefer på KFÖ. Intervjuerna visar, precis som NA:s granskning, att kommunens ramavtal inte följs. En chef erkänner öppet att de under flera år anlitat byggentreprenörer för stora belopp, trots att det inte finns någon upphandling. ”Intervjupersonen har uppfattat att kulturen inom förvaltningen varit sådan att kundfokus varit det centrala, jobbet måste bli färdigt”, skriver Christer Wilén i rapporten. Han anser att de anställda på KFÖ behöver en utbildning om lagstiftningen.

Enhetscheferna vid KFÖ har också fått frågor om mutor, bestickning och jäv. Flera enhetschefer berättar att de blir bjudna på frukostar, julbord och arbetsluncher av leverantörer och även blivit bjudna på alkohol i samband med fotbolls- och hockeymatcher.

– Några av cheferna säger att detta inte är något problem. Man tycker att man har koll på lagstiftningen, säger Christer Wilén som anser att KFÖ behöver tydliga riktlinjer för detta.

Företagaren Roger Edsö vid Larmkonsult i Örebro AB har fått i uppdrag att titta närmare på 31 fakturor. Det gäller jobb som fastighetsförvaltaren Michael Sander har beställt av Förenade elektriker. Roger Edsö har varit på plats och granskat cirka tio jobb närmare och konstaterar i rapporten till kommunen: ”Vid granskningen har ej framkommit några avvikelser från på fakturor angivna mängder och utfört arbete.”

Roger Edsös eget företag har sålt tjänster till KFÖ under cirka tio års tid. Förra året betalade KFÖ ut över 100 000 kronor till Larmkonsult AB.

Är det inte ett problem att du ska granska KFÖ när de samtidigt är en av dina kunder?

– Nej, jag är neutral, säger Roger Edsö.

Mer läsning

Annons