Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget sprututbyte i Örebro

Varken Örebro kommun eller Beroendecentrum vill ha några förenklade regler om sprututbyte för missbrukare. Det är en sak man är enig om i synen på Missbruksutredningen, som man annars välkomnar.

Annons

I dag, onsdag, ska programnämnd social välfärd besluta om ett remissvar på Missbruksutredningen. I förslaget har man i stort sett koncentrerat sig på de delar där man tycker att utredningen brister. Det gäller bland annat barnperspektivet, där man ville se ett större ansvar på barns skydd hos yrkesverksamma som jobbar med missbruk och beroende.

– Vi hade gärna sett att de varit tuffare i sina skrivningar där, säger Ingela Widner, planerare på kommunens utredningsenhet.

Stämmer överens

Kommunens svar stämmer överens med Beroendecentrums på flera punkter. Det är dock inte landstingets sammantagna svar på utredningen, utan det kommer senare.

– Vi har en tradition av samarbete och gemensamma insatser, säger Tommy Strandberg, verksamhetschef på Beroendecentrum.

Man tycker lika vad gäller förslaget att förenkla sprututbyte.

– Det finns en mängd sätt att sköta den här patientgruppen på andra sätt än att dela ut sprutor. Vi ser inte att de har belägg för att om man inte har sprututbyte så kommer folk att smittas av hiv, säger Ingela Widner.

– Det har inte funnits någon som helst anledning att införa ett sprututbytesprogram i vårt län. Varken ur smittspridningssynpunkt eller någon annan synvinkel, säger Tommy Strandberg.

Önskar specialistläkare

Att behandling med subutex av opiatberoende inte ska skötas av en specialistläkare hela tiden gillar de inte heller.

– Det är en sådan behandling som behöver specialistvårdens tillsyn, säger Tommy Strandberg.

Kommunen tillstyrker det som skrivs om tidig upptäckt. Tommy Strandberg hade helst sett att man gått längre.

– Man kunde tryckt mer på prevention och tidigare intervention. Vi ser att missbruk börjar tidigare i dag, säger han.

Kommunen ser en fara i för mycket av medicinska lösningar och att de sociala aspekterna i behandlingen kommer i skymundan.

– Vi har inget emot mediciner, ibland ska man ha det, ibland inte, men hela utredningen andas att vi använder alldeles för lite mediciner, säger Ingela Widner.

– På Beroendecentrum är vi inte överdrivet oroliga för medikaliseringseffekter. Det har sin härkomst genom det samarbete och den tillit vi har haft mellan Beroendecentrum och kommunerna, säger Tommy Strandberg.

Välkomnar utredningen

På det hela taget välkomnar han utredningen.

– Det är ett riktigt krafttag som har tagits för att få ett grepp om hur situationen ser ut på ett nationellt plan, säger Tommy Strandberg.

Mer läsning

Annons