Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara brorsa

Ett par gånger i veckan jobbar Hejir Parsa åt företaget Nanny belle med att se efter barn.
Stadsliv följde med honom när det var dags att hämta bröderna Emmanuel och Morris Azurro efter skolan.

Annons
Hejir Parsa jobbar som barnvakt några timmar i veckan. Den här eftermiddagen passar han bland annat Morris Azurro som är 3 år.

Klockan är halv fem när Heijer Parsa, eller ”Hagge” som han kallas av alla, kommer till gamla Vasaskolan för att hämta bröderna Azurro. Emmanuel, är nio år, och Morris, tre och ett halvt. De går på Hannaskolan som för tillfället har sina lokaler i Vasaskolan. Emmanuel går i tvåan och Morris i förskolan. Någon gång i veckan, ibland två hämtar, Hagge dom.

Hagge går sista året på gymnasiet, som extrajobb sitter han barnvakt åt några olika familjer. Företaget han jobbar åt, Nanny belle, drivs av hans storasyster Leila Parsa.

– Min syster frågade om jag kunde börja jobba med att sitta barnvakt, men jag visste först inte om jag ville, berättar Hagge. Men så tänkte jag att jag kunde pröva, om det inte var kul fick de väl hitta någon annan.

Det här var i höstas och nu rullar det på. Ett par dagar i förväg får Hagge frågan om han kan ta några timmars barnpassning. Det är sällan han tackar nej.

– Jag säger nästan jämt ja. Det är ju bra att barnen får samma person varje gång.

Hagge hämtar barnen med bil och kör dem hem till Oxhagen. Där stannar han med pojkarna tills deras mamma kommer hem. Det är sällan han lägger barnen, eller gör kvällsmat. Ofta handlar det om att vara med dem några timmar, se en film, läsa lite, eller som den här eftermiddagen, lägga pussel med Emmanuel och kolla när han gör sina läxor.

– I början trodde jag att det skulle vara krångligt och svårt, men det är lugnt. Det är inga problem med barnen.

Hagge sätter sig i soffan hos Morris. De tittar en stund på ”Flykten från hönsgården”.

– Får jag ta en kaka? undrar Emmanuel.

– Ja, visst, säger Hagge. Jag är en snäll barnvakt.

Och så skrattar han lite och hjälper Morris så han också kan nå kakburken som står högt på en hylla.

Du går barn- och fritidsprogrammet på Risbergska. Har du tänkt att jobba med barn i framtiden?– Nej, inte direkt. Jag har typ tänkt att bli socionom eller så funderar jag på att jobba med ungdomar som hamnat i kriminalitet. Fast jag är rätt osäker på vad jag vill bli och ändrar mig hela tiden.

Halv sju kommer barnens mamma hem. Gunhild Azurro jobbar som sjuksköterska och för henne är möjligheten att få barnvakt till ett rimligt pris viktigt.

– Jag är ju ensam med barnen och de här timmarna är för mig den enda möjligheten att göra saker som jag behöver utan att barnen är med. Jag får lite tid för mig själv.

Hon fortsätter:

– Det är viktigt att man lyfter fram de här hushållsnära tjänsterna. För mig är de en stor hjälp. De är inte bara till för dem som har pengar. För två timmars barnpassning betalar jag 290 kronor. Hade inte avdraget varit hade det kostat mig över 500 kronor och det hade jag inte haft råd med. Det är också bra att få barnvakt genom ett företag. De har kollat upp vilka de har anställda och det gör att jag kan lita på dom.

Gunhild påpekar också hur bra hon tycker det är att det finns killar som vill vara barnvakt.

– Det är kul för mina pojkar att det är en kille som kommer och hämtar dem. De känner ju Hagge bra och tycker det är roligt när han kommer. Det känns som ett trendbrott att det inte bara är tjejer som vill jobba med det här.

En skön stund framför tv:n. Heijer Parsa har hämtat Emmanuel, 8 år, och Morris, 3 år, från fritids och förskola. Klockan närmar sig sex och snart är det dags för barnens mamma att komma hem.

Mer läsning

Annons