Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara deg i huvudet...

I en liten stuga hos Tant Gräddelin i Hovsta trivs en massa gubbar.
De degar, pyser och sväller. De bara jäser och jäser och jäser.
De kallas pruttgubbar.

Annons
Surdegen sätter fart på magen. Martinas bröd heter pruttgubbar. Martina håller koll på jästiden. I bakgrunden hennes man Micke.

Med ett varmt leende möter Martina Nilsson Stadsliv. Det är hon som är Tant Gräddelin.

Hon har sin bakstuga invid familjens hus i Hovsta.

Hon är i ständig rörelse, gör flera saker samtidigt i rum där ångan är påtaglig.

Hon är egen företagare och saftar och syltar – och i huvudet har hon deg, inte så att hon är seg. Tvärtom. Hon har några degar, med olika jästid, i tankarna.

I stugan gäller det att hänga med, från den ena sysslan till den andra.

– Detta kallar jag bonnsaft, säger hon och nämner jordgubbar och hallon.

Med lätta steg förflyttar hon sig till en annan del av stugan, lägger sin själ i mockarutan som bär namnet Snoddas, picknickbröd och valnötsbröd.

En av hennes ingredienser i livet kan inte hittas i något recept. Ingrediensen heter humor. Det noteras när hon bearbetar sur-degen – en deg med sprängstoff – om man så vill.

– Här blandar jag in mycket som sätter fart, sprutt på magen ... Kaffe finns i degvätskan, kärnor, solros- och pumpafrön, lite grova saker. Med tanke på innehållet kallar jag bröden för pruttgubbar, förklarar Martina.

Hennes namn, Tant Gräddelin behöver förklaras. Ni kanske minns ett reportage på Stadsliv i höstas? Det handlade om systrarna Susanne och Pernilla Nilsson som driver handelsträd-

gården Tant Grön i Vintrosa sedan några år. Martina är deras syster, och i vår och i sommar ska de inleda ett samarbete. Då ska Martina, Tant Gräddelin, driva kafé ute hos syrrorna i Vintrosa.

Det var Martinas sambo Micke som kläckte det fyndiga namnet när han hörde att samarbetet skulle bli verklighet.

Martina har öppet dels på lördagsmorgnar och dels på tisdagskvällar. Kunderna kommer inte bara från Hovsta utan från andra delar av Örebro.

– Jag vill variera. Mitt bröd ska se ut att vara hembakat och det ska smaka som hembakat, säger Martina som ogillar massproduktion.

När hon inte säljer bröd ägnar hon sig åt catering, mat, smörgåstårtor, bufféer till alla slags fester och sammankomster.

Hur går det för dig som egen företagare?– Jag har haft starta egetbidrag, det är slut nu, men det verkar faktiskt funka bra, berättar Martina med hopp i rösten.

Hon är ännu inte med i något lokalt nätverk för företagare, men hoppas att systrarna, vid tillfälle, kan ge henne ett och annat tips.

Hennes entusiasm är en tillgång. Hon lever med jobbet och trivs med det. Hon vill vara flexibel och den övriga familjen tycks också vara flexibel. Barnen Tilde och Nora vet att mamma måste jobba vissa timmar och då kan de inte kräva total och omedelbar uppmärksamhet. Mer än en gång har Martina bakat samtidigt.

– Jag försöker sätta gränser, och när Micke är hemma får han ta hand om barnen när jag jobbar.

Mitt i allt stök hörs en knackning på dörren. In kommer nioåriga Tilde med pasta och köttbullar på ett fat. Till mamma.

Martina tänker på att livet är skönt att leva.

Att hon sedan inte får tid att i lugn och ro avnjuta måltiden spelar inte så stor roll. Hon trivs.

Tant Gräddelins bakstuga uti Hovsta.

Mer läsning

Annons