Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara ett namn på bussen

I dag berättar Stadsliv om den långdragna processen med bussnamnen – och hur det kom att påverka en familj som blev indragen i den.

Annons
På måndag visas en utställning på Galleri 19 med designade skateboards för att hedra konstnären Alexander Zikas minne. Här tittar Alexanders bror Sebastian Zika och pappa Dick Larsson på Jenny Jansson Rogströms skateboard.

Alexander Zika hade precis gått ut Örebro konstskola när han avled. Han hade ett medfött hjärtfel och fick en infektion som kroppen inte klarade av. Alexander var konstnär och engagerad både i hiphop- och skateboardkulturen, hade haft utställningar, medverkat i Open art och Rådhuskalendern. Han var också något av en lokal profil i sin generation, hade ett stort umgänge och var omtyckt.

Det här gjorde att många ville hedra honom när han dog. Örebro kommun hade just gått ut med att man kunde nominera personer till bussnamnen.

Alexander Zikas namn nominerades närmare 70 gånger av olika personer och motiveringarna var långa och ingående.

Nu har det nästan gått ett år och bussnamnen är fortfarande inte bestämda. Ungdomarna som nominerat honom har ringt till Alexanders föräldrar för att höra om de fått något besked.

– Det är många som undrar, berättar Alexanders pappa, Dick Larsson. Det är ju så många ungdomar som lagt ner engagemang på det här och de borde få någon form av svar.

Gunilla Zika, Alexanders mamma, påpekar att det inte är så att de absolut vill att Alexanders namn ska hamna på en buss.

– Nej, nej, det är inte det vi vill, säger hon, men många frågar och vi vet inte vad som händer och hur kommunen tänker.

Hade ni hellre velat att ingen nominerat honom och sluppit allt det här?Gunilla funderar en stund:

– Jag vet inte, men när jag läser alla de här nomineringarna så blir jag glad, det känns också som en tröst.

Hur skulle det vara om hans namn väljs?– Jag har tänkt på det och jag vet inte riktigt hur jag skulle reagera. Men jag tror att Alexander själv skulle ha gillat det. Jag tror han skulle ha sagt: ”Kanon!”

Både hon och Dick betonar att de inte vill klaga på kommunen och politikerna som ska försöka fatta ett beslut. De förstår att det är svårt att bestämma men de vill ändå berätta hur det kan bli när man går ut och låter folk nominera och skicka in förslag.

Snart kommer Alexander Zika att hedras på flera olika sätt. I samband med hans födelsedag den 12 april hålls en utställning på Galleri 19. Där kommer 17 designade skateboards att visas upp, alla gjorda av vänner till Alexander. Dessutom delas ett stipendium ut till någon ung konstnär. Det är föräldrarna, tillsammans med Örebro konstskola, som har inrättat en minnesfond. Stipendiet delas ut i samband med utställningen.

Bussnamnen

Förslaget att bussarna skulle få ett namn kommer ursprungligen från socialdemokraten Peter Dahlgren som skrev en motion till kommunfullmäktige. Idén hade han hämtat från bland annat Linköpings stadsbussar. Där har exempelvis en buss uppkallats efter Louise Hoffsten.

ºUnder maj och juni 2009 kunde folk lämna förslag genom Örebro kommuns hemsida på vilka namn de ville se på bussarna.

ºFler än 1 000 förslag kom in, av dem var 348 unika namn. Det gällde också att motivera varför man vill ha just det namnet.

ºFörst skulle namnen vara klara till den 1 oktober men sedan har frågan gång på gång skjutits upp.

ºDen grupp som arbetet med förslagen har bland annat tagit hjälp av Sällskapet gamla Örebro för att diskutera namnen.

ºNu finns 22 förslag hos kommunfullmäktiges presidium som i slutet av april ska ta beslut.

ºAllt som allt ska 61 bussar får varsitt namn.

Mer läsning

Annons