Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte nödvärn att protesteramot svensk flyktingpolitik

Nej, tingsrätten lyssnade inte till sitt hjärta. Nu döms kristne anarkisten Tomas Lundström till 30 dagsböter för aktionen mot Migrationsverket.

Annons
Manifestation på gatan. Rättegången mot Tomas Lundström bevakades av både tidningar och tv och på gatan hade hans kompisar ordnat med en manifestation. – Men syftet med aktionen var inte att få uppmärksamhet i medier, förklarade Tomas Lundström när han fick den frågan av åklagaren under förhandlingen.BILD: HÅKAN RISBERG

Förra tisdagen stod 24-årige Tomas Lundström inför rätta vid Örebro tingsrätt. Han var åtalad för olaga intrång sedan han kedjat fast sig i Migrationsverkets lokaler på Riagatan i Örebro. Syftet var att protestera mot Sveriges flyktingpolitik, som han anser vara inhuman.

Under rättegången förnekade inte Lundström i sak det som hände. Men han ansåg inte att han gjort något fel.

– Det är staten som deporterar som gör fel. Jag handlade i ett slags nödvärn, menade Tomas Lundström.

Vädjade till rättenI slutet av den 23 minuter korta förhandlingen vädjade han till rätten att använda sina hjärtan och inte se till lagparagraferna. På så sätt skulle även tingsrätten kunna visa att de inte ställer upp på den svenska asylpolitiken.

– Ni kan visa att inte heller ni godkänner att dessa deportationer sker i era namn, förklarade han för rätten.

Så blev det inte. Nu har Lundström dömts till 30 dagsböter för det olaga intrånget. I likhet med åklagaren ansåg domstolen att det inte rådde några tveksamheter om att han var skyldig till brottet.

Inte nödvärnLundströms invändning om nödvärn lämnas helt utan avseende. Enligt domstolen har han inte definierat vad detta i så fall skulle bestå i.

Aktionen genomfördes i oktober 2010. Ett tiotal personer deltog från början, men bara tre kedjade fast sig och vägrade lämna lokalerna. Av dem uppgav två inte sina namn för polisen, vilket ledde till att enbart Tomas Lundström åtalades.

Mer läsning

Annons