Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte så hemligt som man skulle kunna tro

Tror du att sällskapet är en grupp som inte släpper någon innanför dörren så tar du fel. På marknadsafton håller Odd Fellow på Köpmangatan öppet hus.

Annons
Hjälper. Vi bedriver humanitär biståndsverksamhet, berättar Mårten Edwall.

Kring alla ordenssällskap finns en känsla av att allt är hemligt, sekretessbelagt och kanske även en smula suspekt.

Okej, allt är inte offentligt, men en hel del är öppet för den så kallade allmänheten.

Vi kan redan i början av detta reportage berätta att Odd Fellow inte är en sammanslutning av enbart män, gamla knarriga, cigarrökande stötar som dricker konjak och nyper servitriser i baken.

Nej, i Odd Fellow lever både brödra-och systerskap. I Örebro finns tre herrloger, så kallade brödraloger samt två damloger, så kallade Rebeckaloger. Odd Fellow har en genomsnittsålder på drygt 60 år. Den yngste är 22 år och den äldste 100 år.

De allra flesta ordnar har sitt ursprung i medeltidens skråväsende och hantverksgillen. Medlemmarna i ordnarna har vissa gemensamma intressen.

Somligt är dock hemligt. Till exempel lösenord och tecken samt ordens ritualverk, gradgivningar, ordens symboler. Ordens och logens inre angelägenheter är heller inte offentliga.

Vad är då speciellt med Odd Fellow? Stadsliv ställer frågan till Mårten Edwall.

– Vi vill fördjupa medlemmarnas medmänskliga egenskaper och utveckla medlemmarnas karaktärer. Ledord är vänskap, kärlek och sanning, säger Mårten när Stadsliv är på besök i ordenshuset som byggdes 1898 av den första logen i Örebro, Brödralogen Nr 15 Carl XIV Johan.

Han guidar i huset och vi når den stora ordenssalen där Odd Fellow har sina möten. Hans blick söker sig till en fondvägg där Odd Fellows fyra budord står att läsa. Varje medlem har att svara upp till detta:

att besöka de sjuka.

att hjälpa de nödställda.

att begrava de döda.

att uppfostra de föräldralösa.

Mårten Edwall påminner om att välfärdsamhället tar hand om många sociala problem, men att det kvarstår många medmänskliga uppgifter för medlemmarna.

Kan du ge exempel på hur ni hjälper och visar er medmänslighet?– Vi bedriver humanitär biståndsverksamhet på flera områden. Odd Fellow i Sverige byggde efter tsunamin i Thailand ett barnhem för föräldralösa barn tillsammans med Susanne ”Sussie” Jansson som drivs än i dag. Vi har också verkat för att läkare från U-länder och Östeuropa har fått utbildning i kranofacial kirurgi, att bland annat hjälpa barn med gomspalt.

– Vi hjälper till på många andra områden och vill man veta mera, kan man gå in på oddfellow.se.

Hur har ni kunnat få in medel och så vidare?– De flesta loger har fonder som ger avkastning.

– Efter logemötet i ordenssalen äter vi en måltid i klubblokalen, som består av tre rum och rummen är ”döpta” efter de tre brödralogerna.

– Odd Fellow i Örebro med sina fem loger har cirka 700 bröder och 325 systrar.

Möten håller logerna två gånger i månaden (ej under sommartid) i Ordensalen högst upp i huset på Köpmangatan. Varje möte leds av en övermästare (ordförande). Vid mötena, då man klarat av de inre angelägenheterna, kommer ofta gäster på besök för att presentera sig själva eller sin verksamhet, eller för att enkom underhålla och berika medlemmarnas liv.

Bland gäster som kommit till Odd Fellow kan nämnas Ornitologiska klubben, ÖSK, Brå, Brottsförebyggande rådet, och sångerskan Maria Johansson.

Medlemmarna fördjupar också sin personliga vänskap då logerna anordnar julkalas, kräftkalas samt Mårten Gåsafton.

Här här huset. På marknadsafton är det öppet hus hos Odd Fellow på Köpmangatan 7 i Örebro.

Mer läsning

Annons