Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integrationen hotad när elever ratar skola

Hagaskolan i Oxhagen tappar elever i rasande takt. Orsak: barnen från Björkhaga ratar skolan.
– Vi går från ungefär 60 till 35 barn i fyran, säger rektor Ina Axelryd.

Annons

I höst är det fyra år sedan som Karlslundsskolan lades ned. Barnen som gick där placerades på Oxhageskolan som samtidigt bytte namn till Hagaskolan. Sedan dess har ungefär 60 elever börjat fjärde klass på Hagaskolan varje höst, och ungefär hälften av dem har kommit från Björkhagaskolan som bara har lågstadium. Men inte till hösten.

– I princip inga elever från Björkhaga börjar fyran, det är en naturlig konsekvens av att man har beviljat en friskola i Hagaområdet. Vårt upptagningsområde minskar och koncentreras först och främst till Oxhagen och Tornfalksgatan, säger Ina Axelryd.

Hon är bekymrad över utvecklingen och tror att det påverkar integrationen på skolan när upptagningsområdet krymper. I förlängningen påverkar det även samarbetet med Björkhagaskolan.

En anledning– Elevunderlaget kanske inte motsvarar två skolor. Det finns en anledning till varför både Karlslundskolan och Varbergaskolan lagts ner, säger Ina Axelryd. Friskolan som många av barnen går till är Nya Karlslundsskolan som startar i höst. Den drivs med idrottsprofil av fotbollslaget Karlslunds IF. En annan friskola på Väster som också lockar barn från Hagaområdet är Karl Johansskolan som har musikprofil.

Även Thomas Esbjörnsson (S), ordförande programnämnd barn och utbildning, tycker att elevtappet är oroande.

– Baksidan med fria val är att det är väldigt svårt att planera. Den riktigt allvarliga baksidan är att elever av samma sort hamnar med elever av samma sort. Det går att räkna upp flera skolor i kommunen där vi har samma problem, säger han.

Mer läsning

Annons