Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intern utredning får kritik

Oppositionens Kent Persson (M) är kritisk till att tjänstemannafusket i Örebro kommun endast utreddes internt.– Det borde ha gjorts av en extern utredare. Det är viktigt för kommunens trovärdighet, säger han.

Annons

Kent Persson var själv ordförande för kommunstyrelsen under tiden utredningen pågick.

Varför såg du inte till att utredningen blev extern?– Jag får säga att jag var naiv. Jag utgick från att vi skulle göra en skarpare utredning.

Stadsbyggnadschef beställde utredningNA har tidigare avslöjat felaktigheter kring när industritomter sålts i Örebro. Kommunen gjorde en utredning om detta, där en egen utredare intervjuade de inblandade – ett sätt att utreda som nu får kritik. Stadsbyggnadschef Inger Sundström beställde fram utredningen. Hon ville att ett externt företag skulle göra utredningen, men kommundirektör Staffan Isling sa nej.

– Jag bedömde att de frågor Inger Sundström ville ha svar på, de kunde vi utreda själva. En extern rapport skulle kosta 250 000 kronor, säger Staffan Isling.

Bör frågan utredas mer framöver?– Jag hänvisar till Inger Sundström, det var hon som beställde utredningen.

Kan det inte vara dåligt att kommunen ”utreder sig själv” på det här sättet?– Det är Inger Sundström som får bedöma om hon har fått svar på sina frågeställningar.

Men tror du inte att NA:s läsare är intresserade av din syn på saken?– Jag hänvisar till Inger Sundström.

Vad anser du om att tjänstemannen NA har skrivit om gav rabatt på industrimark till ett företag som han själv anlitade privat?– Jag hänvisar till Inger Sundström. Om hon bedömer de här uppgifterna som viktiga att utreda kommer hon säkert att göra det.

Har inte läst utredningenBjörn Sundin (S) är ansvarig för samhällsbyggnadsfrågor. Han har inte läst kommunens utredning, men tycker inte att det behöver vara fel med en intern utredning.

– Det är det normala i sådana här fall. Om det sedan finns oklarheter i den interna utredningen kan man gå vidare och göra en extern. Det ska vi ta ställning till om vi ska göra.

Han säger att även frågan om tjänstemannen som anlitade samma företag privat och i tjänsten kommer att utredas.

– Man kan inte fatta ett sådant beslut själv som tjänsteman.

Mer läsning

Annons