Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intresse och inkomst påverkar valdeltagandet

Örebro är en delad stad även när det gäller valet. I Adolfsberg röstar över 90 procent medan valdeltagandet i Vivalla ligger under 70 procent i de två senaste valen.

Annons
Sannolikheten att en person röstar ökar om personen tjänar mycket pengar, enligt forskare.

I de två senaste valen till riksdag, landsting och kommun hade områdena Vivalla, Varberga, Oxhagen, Markbacken, Brickebacken och Baronbackarna lägst valdeltagande i kommunen.

Det är också i dessa områden som medelinkomsten är lägst, arbetslösheten högst och minst andel har eftergymnasial utbildning. Det är också i dessa områden som högst andel utrikes födda bor.

Och så ser det inte bara ut i Örebro utan det är ett mönster som går genom hela landet. Valdeltagandet är statistiskt sett lägre hos grupper med låg inkomst och hög arbetslöshet. Men det som främst avgör om en person röstar eller inte är intresset för politik. Att kartlägga orsakerna bakom valdeltagande är svårt. Inom forskningen talas det i stället om sannolikhet.

Till exempel ökar sannolikheten att en person röstar om personen tjänar mer. Men det är inte avgörande, för personen kan vara helt ointresserad av politik.

På samma sätt är sannolikheten mindre att en arbetslös röstar, men om personen gillar politik så går hen antagligen och röstar ändå.

– Det är tre komponenter som spelar roll. Det är inkomst, intresse och ett rekryterade nätverk, säger Maria Solevid, universitetslektor i statsvetenskap, vid Göteborgs universitet.

– Men de tre hänger ihop. En person med bra inkomst bor sannolikt i ett område där många röstar.

Ett bostadsområde kan vara ett rekryterande nätverk och är det många i området som röstar uppstår en social press att rösta.

– Det blir som en uppåtgående spiral, säger Maria Solevid.

I statistiken är det lägre valdeltagande bland personer födda utomlands. Men i en rapport från SCB framgår att det är en svår grupp att generalisera då gruppen i sig är väldigt splittrad. Den innehåller personer med olika nivåer av inkomst, utbildning och intresse för politik. Däremot är det tydligt att sannolikheten för valdeltagande ökar med åren som den utlandsfödde bor i Sverige.

Så röstade dina dina grannar 2010

Klicka på länkarna för att se hur rösterna fördelades.

Riksdag

Landsting

Kommun

Mer läsning

Annons