Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IT-expert i Örebro: Internetkan aldrig stängas i Sverige

Internet kan inte stängas i Sverige på det sätt som skett i Egypten.

Annons

– Även om någon med yxa hugger av alla kablar för internet i Sverige, kommer internet att leta sig fram andra vägar, säger David Heed, säkerhetssamordnare för IT på Örebro universitet.

– Det är nästan bara i totalitära stater som internet kan stängas av så här, fortsätter han.

Det är för att operatörerna, alltså de olika bolagen som distribuerar internet, har skrivit sådana avtal med egyptiska staten som internet har kunnat stängas.

– De totalitära staterna skriver in i avtalen att de ska besluta om internet ska stängas.

När nu egyptiska staten beslutade det, fick operatörerna gå in och göra det rent tekniskt, säger David Heed.

Då omprogrammerades internetroutrarna i Egypten och vägen till och från resten av internet försvann.

– Man kan beskriva det som att färdvisarna till Egypten kopplades bort från internet. Rutten till Egypten försvann. Internet kan inte längre prata med Egypten, förklarar David Heed.

Men detta går enbart att göra om alla operatörer är med på det, både förfiberkablar och satelliter.

– Internet är ett robust system. Det är skapat av USA:s militär och ska klara ett kärnvapenkrig. Om kablar försvinner letar sig internet fram över andra kabelförbindelser och satelliter. Därför kan internet inte stängas i demokratiska länder, säger David Heed.

Men han påminner om ett undantag. USA:s president Barack Obama fick sommaren 2010 igenom ett förslag i senaten, att USA får stänga all internettrafik i mycket allvarliga situationer.

Internet fungerar i alla fall till tio–elva procent i Egypten, bland annat tack vare en afrikansk internetoperatör, NOOR, som inte stängt systemet, berättar David Heed.

– Biblioteket i Alexandria har fortfarande i kväll (måndag kväll) sin hemsida i gång, www.bibalex.org, säger han.

Men protesterna i Egypten har inte gått att stoppa även om internet, mobiltelefoni och fast telefoni till stora delar varit stängda.

– Händelserna i Egypten är ännu ett exempel på hur sociala media, alltså bloggar, meddelanden och diskussionsforum på internet, påverkar utvecklingen, säger Mats Eriksson, forskare vid Örebro universitet.

– Det fria informationen är avgörande. Men också att informationen går snabbt. Det som snabbt kan bestämma om demonstrationer och samlingsplatser kan kringgå regimen, säger han.

Mer läsning

Annons