Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

It's all about the small steps 

Innan jag åkte hem ifrån Halmstad förra veckan svängde jag in på en liten bensintapp någon kilometer bakom fotbollsarenan Örjans Vall. Strax nedanför låg en nedlagd tegelfabrik. Raserade huskroppar och gammal bråte överallt.

Annons

 Nästan alla av de återstående väggarna var sprayade med graffiti och målningarna var så coola och stämningen filmisk. En impuls sa åt mig att åka ner och gå runt i kaoset. Det blåste kallt, armeringsjärn och gammal plåt vajade och gnisslade på ödetomten. Rester av tegel låg utspritt ihop med skrot och brädor med långa spikar i. Tidig morgon och få människor var i rörelse. Jag såg mig om efter skuggor som for förbi och ryckte till av plötsliga ljud. En knapp halvimma gick jag runt och fotograferade medan regnmolnen närmade sig.

Lite senare låg jag på Nissastigen upp mot Jönköping och kände en värmande lyckokänsla i mig. Frihetskänslan i en resa genom den svenska landsbygden, utan någon tid att passa, är som en lång utdragen orgasm. Att resa har alltid varit en nödutgång för att frigöra tankar när vardagen hänger på axlarna som en säck sand. Vissa dagar står livet en upp i halsen och då brukar jag fantisera om att sugas upp av vinden och flyga iväg. Helt okontrollerbart och landa där vinden bestämt att man ska landa. Jag färdas genom tomhetens land där jag gör vad jag vill. Inga krav, inga förhoppningar. Det är som att hjärnan lyfter på locket och släpper in ljuset. Det händer någonting inom mig. Jag är som en rostig maskin som plötsligt blir smidig och väloljad. Levande.

På andra sidan Jönköping någonstans i närheten av Hjo med Vättern långt där borta kom jag att tänka på komikern Tim Minchin. Hans tal till studenterna på University of Western Australia är som en tvåminuterslåt av Ramones. Rätt i fejset. Filmklippet cirkulerar då och då på Facebook. Han pratar om att sluta drömma de långsiktiga drömmarna som aldrig blir av. Bli mikroambitös. Jobba med det du har framför dig. Du vet aldrig vart det tar dig. Han menar att livet är meningslöst. Så fyll det med mening och lär dig så mycket du kan om så mycket som möjligt. Han pratar om lärande, kunskap och kritiskt tänkande. Sök inte lyckan, håll fokus så kommer den. Kanske. Pelle: It´s all about the small steps. Over time. Som en vän sa. Tänk om jag kunde lära mig det någon gång...

Listan

1. Hemingway/Diski:

Förra veckan skrev jag om drömmen att en gång bli en skrivhybrid av de ovanstående författarna. Den här veckan har jag lärt mig att fokusera på nu och jobba hårt.

2. Nu inte sen:

I flera år har jag pratat om att lära mig mer om foto- och enklare filmprogram på min Mac men varit för slö och bekväm. Dags nu. På allvar.

3. Allhelgonahelgen:

Denna helg handlar inte om döden utan om att minnas och lära oss av förebilder som hjälper oss att orka även när livet är tungt. (Svenska kyrkan)

Mer läsning

Annons