Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IVO gör ny inspektion på Elgströmska huset

Artikel 7 av 51
Elgströmska huset
Visa alla artiklar

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, släpper inte taget om Attendo och den allvarliga situationen på Elgströmska huset i Örebro. Redan i början av nästa vecka tänker IVO göra en ny inspektion på äldreboendet.
-Vi bedömer läget som akut, säger Ewa Sunneborn, avdelningschef för IVO:s region Mitt.

Annons

Den hårda kritik som IVO riktade mot Attendo i och med sitt beslut i fredags, och som NA också redogjort för, var en följd av de inspektioner som IVO gjorde på Elgströmska redan i augusti.

Nu kan NA avslöja att IVO så sent som i torsdags gjorde ännu en oanmäld inspektion på Elgströmska, med anledning av den senaste tidens händelser.

-Vi bedömer läget som akut. Det var därför vi gjorde den oanmälda inspektionen, som nu lett till att vi öppnat ett nytt ärende, säger Ewa Sunneborn, avdelningschef för IVO:s region Mitt.

-Efter inspektionen har vi haft möten med Attendos lokala ledning för Elgströmska, men även med Attendos vice vd från huvudkontoret i Stockholm, fortsätter hon.

Enligt Ewa Sunneborn handlade mötena om att IVO nu i första hand vill försäkra sig om att Attendo kan garantera säkerheten för de äldre över helgen.

- Vi ville få svar på väldigt konkreta frågor, som till exempel hur man löser bemanningen de närmaste dagarna.

Fick ni svar från Attendo som ni är nöjda med?-Vår bedömning är att det åtminstone är tillräckligt säkert över helgen. Sedan gör vi som sagt en ny inspektion i början av nästa vecka för att se hur det här utvecklas. Sedan får vi se vad vi fattar för beslut, säger Ewa Sunneborn.

Hur allvarligt är det som kommit fram om situationen på Elgströmska, om du ska jämföra med andra tillsynsärenden?-Jag kan säga så här: det är inte ofta vi skriver så omfattande beslut som det vi kom med i fredags, och det är inte ofta vi gör oanmälda inspektioner på äldreboenden. Men det har vi gjort på Elgströmska, inte bara en gång utan flera. Det är också sällsynt att vi kallar till möte med de ansvariga för en sådan här verksamhet med så kort varsel som vi nu gjort.

Vad skulle ett nytt beslut från er sida kunna komma att innebära?-Vi har olika möjligheter och befogenheter, men jag vill i det här läget inte föregripa vad beslutet blir, säger Ewa Sunneborn.

I Patientsäkerhetslagen står att om ett vitesföreläggande inte följs och missförhållandena "är en fara för patientsäkerheten eller annars är av allvarligt slag, så får verksamheten helt eller delvis förbjudas".

Om det finns en ”påtaglig fara för patienters liv, hälsa eller personliga säkerhet i övrigt” får man dessutom utan föregående föreläggande helt eller delvis förbjuda verksamheten.

Alla artiklar i
Elgströmska huset
Annons