Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till åtta naturreservat- nio ska utredas mera

Kommunfullmäktige har beslutat att bilda åtta nya naturreservat och ett kulturreservat. Samtidigt sändes sex reservat på återremiss för att utredas mer.

Annons

Det var ingen av kommunfullmäktiges ledamöter som var emot att 13 naturområden och två kulturområden skyddas genom att det bildas reservat.

Däremot tyckte oppositionen att underlaget var för dåligt för en del.

– Sanningen är att det även finns andra intressen i och omkring natur- och kulturreservaten. Men vilka intressen som finns och vilka verksamheter som kan få verka fortsättningsvis kan vi inte veta eftersom det inte finns några bakgrundsfakta eller analyser om det, sade Marie Wirde (V).

Staffan Werme (FP) ansåg att det var det roligaste beslut han varit med om att fatta och han menade att det var en unik nationell satsning att värna dessa naturområden. Problemet med motstående intressen, ansåg han, är att de inte är absoluta utan relativa. De förändras över tid.

– Man måste göra en ögonblicksbild och säga att nu bestämmer vi oss för det och går vidare, sade han.

Nu gick man bara vidare med nio reservat. Det blev återremiss för att utreda motstående intressen för reservaten i Karlsund, Gladarberget, Kränglan, Reträtten, Vinteråsen och Öknaskogen.

Mer läsning

Annons