Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag backade undan och kallade på förstärkning"

Fredrik Malm, områdespolis i Vivalla, var den första polisen att få stenar kastade mot sig på fredagskvällen.
- Jag backade undan och kallade på förstärkning. Jag var mest förbannad – inte så rädd.

Annons

Strax efter klockan 20 på fredagskvällen fick Fredrik Malm, som sedan flera år är stationerad i området, syn på maskerade män i närheten av Vivalla IP. Han hade tidigare under dagen hört rykten om att något skulle vara på gång. Vid tidpunkten var han själv.

Attackerade

- De såg mig samtidigt som jag såg dem, och de började attackera mig med stenar. Jag drog mig bakåt och ropade ut till de andra enheterna att maskerade ungdomar angripit mig.

En kort stund senare stacks bilar och byggnader i brand och upploppet var ett faktum. När NA når Fredrik Malm på lördagseftermiddagen är han ledig men ska återgå i tjänst vid 17-tiden.

Vilka känslor har du så här ett knappt dygn efter det inträffade?

- Jag är förbannad. Det är min spontana känsla. Jag känner starkt för de unga här och min uppfattning är att det här inte är det Vivalla jag känner.

Du har tidigare uttryckt att du inte tror att upprorsmakarna inte är män från området?

- Nej, jag är övertygad om att det här gänget kommer från annat håll, och det är inte några ungdomar. De var unga vuxna, alla över 18 år.

Vilken blir er uppgift på lördagskvällen?

- Framför allt, liksom på fredagen, att ta hand om alla i området som inte är engagerade i skadegörelse eller upplopp. Vi kommer som vanligt att arbeta långsiktigt och vår främsta uppgift är att kommunicera med unga och vuxna i Vivalla, säger Fredrik Malm.

Mer läsning

Annons