Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag borde ha förstått”

Nu berättar Patrik Sjöbergs mamma sin version av vad som hände under åren med tränaren Viljo Nousiainen. ”Alla varningsklockor borde ha ringt”, skriver hon.

Annons

Birgitta Sjöberg väljer att själv skriva sin berättelse i tisdagens upplaga av morgontidningen Dagens Nyheter.

Hon vill inte uttala sig för någon annan tidning, men gör ett undantag för NA. Hennes son skrev nämligen sin bok ”Det du inte såg” tillsammans med NA-medarbetaren Markus Lutteman.

– Jag tycker att boken är väldigt bra skriven, säger hon och fortsätter:

– Den gör en viktig skillnad naturligtvis.

Birgitta Sjöberg undanböjer sig fler frågor. I stället går hela hennes berättelse skriven med hennes egna ord att läsa i Dagens Nyheter.

Där berättar hon bland annat om hur det kom sig att hon föll för mannen som sedan under flera år förgrep sig på hennes son.

”Tyvärr såg jag inte det jag borde ha sett. I stället blev jag träffad av blixten. In trädde en leende, vältränad man med blixtrande mörkbruna ögon. Jag föll som en fura.”

De flyttade ihop och hon berättar om de fyra åren som blev en plåga:

”Jag undrade varför Viljo alltid undvek kroppskontakt och han skrev på en lapp ”Sinun täytyy odottaa” (”du måste vänta”)”. Utåt sett var vi den perfekta, unga, sportiga familjen i ständig rörelse. Vad du inte såg var en familj i sönderfall.”

Hon skildrar hur det gick till när hon och Viljo Nousiainen separerade och varför hon inte satte stopp när sonen valde att bo med Nousiainen.

”Då vägrade Patrik att stanna hos mig! Under årens lopp hade han fått uppfattningen att 1) jag favoriserade hans bror, 2) jag tyckte mindre om honom, 3) var elak mot Viljo som var en så snäll och god person.

Hon berättar vidare om smärtan och chocken när hon läser i Patrik Sjöbergs och Markus Luttemans bok vad hennes son fick genomlida. Viljo Nousiainen utsatte honom för sexuella övergrepp under flera år.

Hon berömmer sin son stort för att han vågat träda fram:

”Min eloge till Patrik för att han tagit bladet från munnen- även om det gör ont för mig! ”

Hon ger också nyanser och uttrycker tveksamhet:

”Jag borde ju ha förstått, jag borde ha satt stopp för denna relation. Eller kanske inte ändå ... Trots all skit fick Patrik ett fantastiskt liv som idrottare på världselitnivå. Men priset har varit högt.

Viljo var inget monster. Han var en skadad människa som fastnat i ett sjukt beteende, som mer påminner om en virrig tonårings sexuella experimenterande.”

När NA ringer upp Patrik Sjöberg har han inte läst artikeln i DN.

– Om jag har några synpunkter så tar jag det med min mamma privat, säger han.

Mer läsning

Annons