Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag fick bölder över hela kroppen"

Jenny har använt spice i tre år. Nu vill hon gå ut och varna andra för farorna med drogen.– Det är det jävligaste jag varit med om, säger hon.

Annons
Kroppen reagerade. En av biverkningarna av spice är klåda och utslag. Jenny behandlas nu med kortison men fortfarande syns märken efter bölderna på hennes händer.

Jenny var ungefär 20 år när hon började med spice. Hon hade hållit på med andra droger tidigare, spice var ingen inkörsport för henne. Snarare var det något hon tänkte använda för att det var lagligt och förhoppnings mindre farligt än det hon använt tidigare.

Men att det skulle vara ofarligt visade sig vara helt fel.

– Det är ju bara att beställa spice på internet och sedan hämtar man ut det på Ica. Det är sjukt egentligen, säger hon.

Först köpte hon en så kallad rökmix men fortsatte sedan med pulver som är billigare. Med pulvret kunde hon göra sin egen blandning.

– Jag tror det är en stor anledning till att folk dör av det här. Att göra den här blandningen är inte det enklaste, man är ju ingen kemist. Vi gjorde det i plastbunkar. Man blandar pulvret med aceton och det blir en frätande vätska som till och med löser upp plasten i bunken. Sen suger tobaken i sig vätskan och efter någon timme kan man röka det.

Vad händer?

– I början, redan efter ett par bloss, ger det ett mycket starkt rus. Hjärnan svävar iväg, det är som att bli skitfull på några sekunder. Man blir helt väck.

För Jenny var det här ett sätt att komma bort från ångesten men snart gick missbruket överstyr. Hon gick från att vara en social person till att bara vilja stänga in sig och röka. Hon rökte flera gånger om dagen – och det blev dyrt.

– Jag köpte pulver två gånger i veckan och sålde sedan vidare för att ha råd att röka. Det blev normalt att göra så, jag var så egoistisk. Den enda gräns jag hade var att inte sälja till ungdomar.

Jenny ångrar sig i dag, vet hur lätt det är för unga att få tag i spice och hur farligt det är. Men när hon var i det som värst tänkte hon inte så. Nu har hon inte använt spice på två månader – och hon vill aldrig börja igen.

Vad fick dig att sluta?

– Jag har velat sluta länge, men man spyr och mår så dåligt att jag har börjat igen. Men sen kom utslagen. Jag fick bölder över hela kroppen och när de gick sönder rann det ut en vätska som fräter och svider. Jag har kliat sönder hela min kropp och går nu på en kortisonbehandling.

Jenny berättar att hon känner sig som en labbråtta. Ingen vet riktigt hur den här drogen påverkar kroppen, vad som händer, och hur länge giftet sitter kvar. Själv brottas hon, förutom klådan, även med mardrömmar och självmordstankar trots att hon inte använt spice på ett tag.

– Jag vill verkligen inte att ungdomar ska börja med den här skiten, säger hon.

Fotnot: Jenny heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons