Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag glömde för att inte förlora förståndet"

– Jag hanterade min tid på förvaret genom att glömma för att inte förlora förståndet. Sami Hsini från Örebro satt i drygt fem månader inlåst i Migrationsverkets förvar i Flen. Nu är han aktuell i dokumentären ”Förvaret”, som har Örebropremiär i kväll.

Annons

I fredags hade dokumentären ”Förvaret” premiär på flera biografer i landet. Den handlar om Migrationsverkets förvar i Flen. En låst lokal där asylsökande placeras efter att ha tagits i förvar i till exempel samband med att de ska lämna Sverige.

”Förvaret” fokuserar på två asylsökande och frihetsberövade: 47-åriga Aina och 20-årige Sami. Sami Hsini är i dag 23 år och kom 2006 till Örebro för att söka asyl i Sverige.

– Jag har släkt i Örebro och har gått på Tullängen och Virginska, berättar Sami på telefon från Sbeitla i Tunisien.

Några månader efter att filminspelningen av dokumentären var slut, bestämde sig Sami för att resa tillbaka till hemlandet. Han orkade inte gå igenom en asylsökningsprocess igen.

– Jag vet inte om jag kommer tillbaka till Örebro. Jag söker mig kanske någon annanstans där jag kan hitta lyckan.

Anna Persson är en av regissörerna bakom filmen som tog fyra år att göra. Arbetet med filmen inleddes med att Anna och den andra regissören Shaon Chakraborty gjorde ett halvårs lång research på förvaret i Flen. Utan kamera.

– Det var då Sami tog kontakt med oss. Han bad att få ställa frågor till oss. Det blev en lång frågestund om alltifrån vad vi ville med filmen, hur vi såg på Migrationsverket till frågor om religion. Sedan konstaterade han att han och vi delade synen på hur det borde fungera på vår jord, berättar Anna.

Sami sade att han gärna ville vara med i vår film om han slapp berätta om sin bakgrund, utan om sina tankar och reflektioner.

– Jag tycker att filmen blev bra. Den är sorglig och ger en liten bild av hur det är att sitta frihetsberövad. Resten får publiken tänka ut själv, säger Sami.

Sami hoppas att filmen ska visa politiker, media, advokater och alla andra hur det är att sitta inlåst på obegränsad tid utan att ha begått ett brott.

– Aina fick sitta nästan ett år i förvaret. Det kan jämföras med det tidsbestämda straff som en misshandlare kan dömas till. Är det klokt? En snart 50-årig sjuk kvinna med barn och barnbarn som bara har flytt för att få ett bättre liv? undrar Sami och säger att han kan berätta om hur frihetsberövade under hans tid i förvaret mer eller mindre blev galna av inlåsningen och ovissheten.

Sami ser dock på tiden i förvaret som något han alltid kommer att ha nytta av i livet.

– Jag har fått andra mål i livet och hjälper i dag andra människor så mycket jag kan.

Förvar

Migrationsverket övertog förvarsverksamheten från polisen år 1997. Totalt finns det 255 förvarsplatser på nio enheter på fem orter: Åstorp, Kållered, Flen, Märsta och Gävle.

Beslut om förvar kan fattas av Migrationsverket eller av Polismyndigheten. Förvar används i huvudsak för att se till att en person är tillgänglig så att ett avvisningsbeslut kan genomföras. Men även om det är nödvändigt för att utreda någons rätt att vistas i landet eller om någons identitet är oklar.

Mer läsning

Annons