Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag har nått min gräns"

Fyra och ett halvt år som försvarsminister var nog. Det Sten Tolgfors kallar mediedrev under Saudiaffären blev droppen.

Annons

– Jag har nått min gräns, för mig själv och min familj, berättar Sten Tolgfors för NA några timmar efter att avhoppet offentliggjordes på torsdagsförmiddagen.

Sten Tolgfors talar lugnt och sakligt om vad han uträttat under åren som han har varit försvarsminister. Han understryker flera gånger att han fullgjort det uppdrag han fick av Fredrik Reinfeldt.

– Jag har fullgjort mitt uppdrag, att balansera försvarets ekonomi och att reformera det svenska försvaret till ett bättre och effektivare försvar.

Och så levererar han en av sina favoritrepliker, som återkommit vid flera intervjuer under hans år som försvarsminister.

– Mina företrädare har lagt ner 60 förband i det svenska försvaret men jag har inte lagt ner ett enda.

Sten Tolgfors berättar att i förra veckan blev det klart med den sista större pusselbiten i reformeringen av försvaret och en uppgörelse med socialdemokraterna om att få den genom riksdagen utan bråk innan sommaren.

– Fredrik Reinfeldt och jag har redan tidigare varit överens om att jag skulle kunna lämna försvarsministerposten efter det.

På vilket sätt har Saudiaffären och kritiken påverkat ditt beslut?

– Det har inte påverkat i sak men möjligen har det bidragit till att jag tidigarelagt beslutet, säger Sten Tolgfors.

– Jag har all respekt för journalisters arbetsvillkor och ett mediedrev är inget en fyraåring förstår men när han ser hur mamma och pappa mår och när tvååringen inte längre pekar glatt på tv:n när pappa är med, utan stänger av, då förstår man att det har konsekvenser för det egna livet och familjen.

– Jag känner att jag har nått min gräns, upprepar Sten Tolgfors.

Han berättar också om anspänningen, att alltid ha någon form av beredskap för överraskande händelser. Om känslan att stå på en militärflygplats och tillsammans med anhöriga ta emot kroppen av en stupad ung människa som gjort en insats i ett annat land.

– Man står ständigt med ena benet i mörkret, säger han och berättar att 4,5 år är en lång tid för ett statsråd.

– Vid mina möten med andra länders försvarsministrar har jag noterat att finns det länder där mina kolleger bytts både en och två gånger under min tid.

Han beskriver åren som försvarsminister som otroligt intensiva och intressanta.

– Men glädjen tar slut, säger Tolgfors.

Vad väntar nu?

– Jag planerar att återgå till min plats i riksdagen men där är påsklov just nu.

Vad vill du göra där?

– Jag älskar när Fredrik Reinfeldt ger mig i uppgift att finna politiska svar på samhällsfrågor och där är riksdagen en bra plattform för, säger Sten Tolgfors.

Mer läsning

Annons