Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag kan be för en schyst valrörelse”

Kristdemokraterna. Det hör man ju på namnet att man måste vara kristen för att vara med i. Men är det så enkelt? I dag svarar politikern Lennart Bondeson (KD) på frågor om tro och politik – och om det går att be sig till ett bra valresultat.

Annons

Måste man tro på Gud för att vara med i ditt parti, Lennart?

Lennart Bondeson hajar till lite inför frågan. Kanske tycker han den är provocerande, eller kanske bara löjlig. Men som det politikerproffs han är så säger han inget. I stället svarar han:

– Nej, utgångspunkten är att man ska gilla vår politik och vår värdegrund. Vi ställer aldrig den frågan, till någon. Visserligen är det inte ovanligt i Örebro att man har en bakgrund i frikyrkan eller i Svenska kyrkan men det är inget man måste.

Skulle man kunna vara uttalad ateist och ändå vara med er?

– Ja, det är inga problem. Visserligen är det få som är just uttalade ateister och det är inget som jag har stött på i partiet men det finns många som inte har en kristen tro. Vi har till exempel muslimer som medlemmar och på det här området har det hänt mycket de senaste fem-sex åren. Det finns också så klart de som inte har någon tro över huvud taget.

Men vore det inte i så fall bättre att byta namn? Kan inte Kristdemokraterna skrämma bort många?

– Det kan det göra men jag tycker det här namnet är bra. Kristdemokratin har en lång historia, även om rörelsen började sent här i Sverige så har den en stark och lång tradition i Europa och Latinamerika.

Lennart Bondeson, som är utbildad teolog och har undervisat i teologi på Teologiska högskolan i Örebro, hamnar i en lång utläggning om ursprunget till kristdemokratin, om kulturarv som går tillbaka till judendomen och Gamla testamentet, om människans unika värde och partiets värdegrund.

– Nu får du stoppa mig, säger han efter ett tag och skrattar lite.

Men även om det finns undantag så är väl fortfarande de flesta kristdemokrater frikyrkomedlemmar?

– Visst, vissa bilder stämmer även om det i media bland kan bli lite väl skruvade. Jag tycker man gör det lite för lätt för sig om man säger att alla partimedlemmar är med i frikyrkan men bilden finns där. Jag möter dagligen människor som säger att vår politik är bra men måste man ha en kristen tro för att vara med?

Han fortsätter.

– Jag har varit med i politiken här i Örebro i tio år och hela tiden har vi jobbat med de här frågorna. Hur vi ska bredda oss. Det är ett av våra huvuduppdrag.

Lennart Bondeson är, som han själv uttrycker det, en bondpojke från Småland. Föräldrarna var med i baptistkyrkan och hans uppväxt präglades av frikyrkans föreningsliv där ”alla vara med”. Sedan blev han själv pastor, arbetade i Vretstorp och i Blekinge. I dag är han engagerad i Filadelfiakyrkan här i stan. Politiken och tron har gått hand i hand, för Lennart är det samma sorts engagemang.

Har du någonsin gått ur kyrkan, lämnat den för att komma tillbaka igen?

– Nej, absolut inte. Jag skulle inte kunna leva utan den.

Brukar du be?

– Ja, det tillhör min tro.

Skulle du kunna be om ett bra valresultat?

– Nej (skratt), där går gränsen för mig. Jag skulle kunna be för en bra och schyst valrörelse men att be om ett bra valresultat är lika tokigt som en fotbollsspelare som ber att hans lag ska vinna.

Han funderar lite, säger med ett större allvar i rösten:

– Gud och tron är så mycket större, det är en annan dimension av livet.

Fakta

Namn: Lennart Bondeson.

Ålder: 57 år.

Bor: Näsby i Örebro.

Familj: Hustrun Ulla Maj och barnen Martha, 23 år, och Andres, 18.

Gör: Är kommunalråd i Örebro för Krist-demokraterna sedan 2006.

Bakgrund: Uppvuxen i Frinnaryd i Småland. Utbildad gymnasieekonom och teologie kandidat. Har arbetat som pastor, lärare på Teologiska hög-skolan i Örebro och som rektor på Örebro folkhögskola.

Om du inte hade varit kristdemokrat, vad hade du varit då? – Inget annat. Det är en hypotetisk fråga. För mig är det en självklarhet att vara kristdemokrat. Jag hade inte kunnat företräda något annat parti.

Det här visste du inte om Lennart Bondeson:

– Jag är släkt med Greta Garbo, men på långt håll.

Mer läsning

Annons