Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag känner mig lurad”

I går beslutade Högskoleverket att Örebro universitet inte får utbilda förskollärare.En som drabbas är Maja Andersson.– Jag känner mig lurad. Örebro är en universitetsstad men får inte utbilda förskollärare som man gjort i hundra år. Det är jättekonstigt, säger hon.

Annons
Maja Andersson skulle börja läsa till förskollärare i Örebro hösten 2011.

Hela Majas utbildningsplan går i stöpet. Just nu är hon personlig assistent på halvtid men läser även in allmänna kursen på Fellingsbro folkhögskola eftersom hon inte slutförde sina gymnasiestudier. Hon läser på distans och sköter kommunikationen mellan skola och studier via sin dator.

Till våren är hon klar och planen var att börja läsa på Universitetet i Örebro hösten 2011.

– Det funkar bra att läsa på distans men jag har verkligen sett fram emot att gå i skolan. Att ha kontakt med andra studenter och lärare och få undervisning. Att bli förskollärare har varit målet ända sedan jag var liten, säger hon.

Därför kom det närmast som en chock för Maja när hon läste att Örebro universitet inte fått examensrätt för förskollärarutbildning till nästa höst.

– Jag blev jätteförvånad och tänkte ”vad gör jag nu”, säger Maja.

Att pendla till någon annan läroanstalt är inget alternativ. Inte heller att läsa på distans. Maja har sambo med jobb och resten av familjen i stan. Ekonomin tillåter inte studier någon annanstans.

– Örebro har ju utbildat förskollärare i typ hundra år och dessutom så är vi studentstad. Det här beslutet känns jättekonstigt. Om det nu inte går att överklaga så hoppas jag ändå att det går att rätta till, säger Maja.

Owe Lindberg är dekan och ansvarig för utbildningsvetenskapliga fakulteten vid Örebro universitet. Han är själv mycket förvånad över beslutet från Högskoleverket. Det hade han aldrig kunnat tro.

– Nej, inte alls. Det är problematiskt i den bemärkelsen att beslutet inte går att överklaga men vi kommer i alla fall att påpeka för dem att de måste se över det igen. Vi har inte gett upp!

– Min uppfattning är att det är en bra ansökan och att vi har den erforderliga lärarkompetens som vi fick kritik för.

Vad betyder det här beslutet för universitetet?

–  Ett glapp på en årskull på cirka 60 studenter. Det kan ju också betyda att vi mister lärarkompetens. Det är inte någon positiv reklam för universitetet.

Vad ger du Maja för råd nu, när hon inte kan söka till sin drömutbildning i Örebro?

– Vi har goda förhoppningar att vi får förskollärarutbildningen till hösten 2012. Så fort det är möjligt så kommer vi att skicka in en ny ansökan, säger Owe Lindberg.

Mer läsning

Annons