Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag känner mig personligen kränkt"

- Rikspolischefen snabba dömande visar en sak väldigt tydligt. Han saknar förtroende för sin personal när han utgår från att Skånepolisen gjort fel. Den skadan är redan skedd oavsett vad de fortsatta utredningarna kommer fram till.

Annons

Peter Springare, chef för grova brottsroteln i Örebro län, placerade sig i stormens öga när han på onsdagen öppet kritiserade sin högsta chef, rikspolischefen Bengt Svensson, för att alltför snabbt och ogrundat kritiserat Skånepolisen för registreringen av romer.

- Jag känner mig personligen kränkt av de epitet som nu ges svensk polis, säger Peter Springare. Vi anklagas för att diskriminera romer, ägna oss åt rasbiologi, det talas om brunrockar och paralleller dras till nazismen.

- Denna stämning har rikspolischefen bidragit till genom sitt agerande dag ett när han förklarade sig förbannad och på stående fot anklagade Skånepolisen för att ha brutit mot lagen. Detta innan någon utredning ens inletts.

- Vi vet inte vad som skett och har anledning att invänta utredningen innan vi dömer. Men med den 37-åriga erfarenhet jag har av arbete inom svensk polis har jag svårt att tro att polisen i Malmö ägnat sig åt etnisk registrering. För mig ser det ut som en registrering inom ramen för den underrättelseverksamhet vi bedriver enligt lag.

Peter Springares avvikande röst i registerdebatten gav eko i hela landet. Hans mejlkorg fylldes med uppskattande kommentarer från kolleger runt o i landet. Det var framför allt hans kritik mot högsta polisledningen som uppskattades.

NA 25/9: "Varför ansluter sig rikspolischefen till drevet?"

Mer läsning

Annons