Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag ser mig självsom en citygirl"

Althea Boman är storstadstjejen från Jamaica som på grund av kärleken hamnade i en svensk småstad.
I dag driver hon den nyöppnade butiken Ulla Popken i Oscar C.

Annons
Från Jamaica. Althea Boman har länge haft planer på att starta eget och nu driver hon klädesbutiken Ulla Popken i Örebro.

På kontoret i Althea Bomans butik Ulla Popken i gallerian Oscar C finns en fondvägg med palmer och blått hav. Där tar fotografen en bild på Althea.Färgerna är varma och Jamaica, Altheas hemland, känns nära. Men när vi träffas vräker marssnön ner utanför och det är trafikkaos.

Althea har efter flera år i Sverige förlikat sig med vintern. Hon tar sig igenom den men har svårt för mörkret, och instängdheten, att folk isolerar sig, slutar träffas och går i vinterdvala.

Althea skrattar och kan inte förstå att vi inte då passar på att umgås så mycket som möjligt, när det är som mörkast och tråkigast. I stället ska allt hända under de korta sommarmånaderna.

Född i Kingston

Över en kaffe på Java berättar Althea om sig och sitt liv.

– Jag är född i Kingston i Jamaica i en övre medelklassfamilj. Pappa hade ett eget företag, han var ingenjör och mamma jobbade hos honom och hade samtidigt ett eget företag där hon sydde och designade. Mina syskon och deras familjer bor kvar på Jamaica.

Som många andra på Jamaica läste Althea vidare i USA, på ett universitet i Florida. Först hade hon tänkt bli barnpsykolog men utbildade sig sen till grundskollärare och jobbade som det i USA i tio år.

En dag kom en svensk man in i hennes liv.

– Anders hade sålt sitt hus och flyttat till USA. Han skulle sedan vidare till Australien men så träffades vi genom bekantas bekanta. Först pratade vi på telefon och han hade en underbar röst.

Var det kärlek vid första ögonkastet?– Ja, det var det.

Althea skrattar högt, förklarar att det kom plötsligt och oväntat. Hon var 27, han tio år äldre och att hennes föräldrar undrade vad det var för skum svensk som var intresserad av deras dotter.

I drygt två år bodde de i USA, sen dog Anders pappa hastigt och eftersom Anders var enda barnet bestämde de att flytta till Sverige för att komma nära hans mamma. Anders fick jobb i Värmland och så hamnade de i Torsby.

Hur var det?– Det var en konstig chock kan man säga.

Althea skrattar igen och skakar på huvudet.

– Jag ser mig själv som en citygirl och jag kunde inte ens hitta Torsby på kartan när jag skulle visa mina kompisar vart jag skulle flytta.

Althea började arbeta som engelsklärare. I sju år stannade de i Torsby innan Anders fick jobb på länsstyrelsen i Örebro och de köpte hus i Nora. Där jobbade hon som lärare, men drev också eget företag som stilkonsult och som coach i affärsengelska. Althea var sedan med om att bygga upp Engelska skolan i Örebro. Hon blev huvudlärare för NO-ämnena, trivdes bra men kände också att hon ville göra något annat. Tanken på att utveckla företaget och starta något nytt växte men så blev Anders sjuk, han fick cancer.

– Jag la planerna åt sidan, Anders gick på behandling, blev bättre och sa åt mig att jag måste fullfölja det jag tänkt och starta något eget. Så kom cancern tillbaka och han dog hastigt i april förra året.

Althea berättar att hon trots det fortsatte. Hon hade fått kontakt med Ulla Popken som är en butikskedja från Tyskland men kläder för kvinnor i större storlekar.

– Jag hade redan i Torsby sytt kläder för större kvinnor men det gick inget bra.

Varför det?– Kanske var kvinnorna för blyga. Jag gjorde kläder i färg och i en annan stil än vad många var vana vid. Här i Sverige har de flesta samma sorts kläder, likadan hårfärg, samma väska. Det är få som vågar sticka ut.

Althea drog i gång sin verksamhet som franchise-partner och på senhösten öppnade hon butiken i Oscar C.

Hur orkade du det?– Hur vet jag inte, jag hade Gud, änglarna, mina underbara barn och vännerna till hjälp. När Anders gick bort så var det så klart den stora sorgen men på något sätt fortsatte livet.

Trots att hon trivs i Sverige och har ett bra liv här har Althea en längtan att återvända, inte så mycket till Jamaica utan mer till Florida.

– Tankarna finns där men det är inte bara att flytta. Nu har jag ju mina barn, hus och företag här men senare kanske.

Vad är det som drar?– Kulturen, det öppna sättet att se på saker och ting. Allt är så mycket lättare där.

Althea

Namn: Althea Boman.

Ålder: 48 år.

Familj: Två barn, 17 och 15 år. Maken Anders dog 2010.

Bor: Nora.

Gör: Har tidigare arbetat som lärare. Är tjänstledig från Engelska skolan och driver nu klädesbutiken Ulla Popken i Örebro. Är också stilkonsult och gör färganalyser.

Bakgrund: Född och uppvuxen i huvudstaden Kingston på Jamaica, har studerat och arbetat i Florida i USA.

Mer läsning

Annons