Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag tror att jag har det klart starkaste stödet"

Göran Hägglund, Kristdemokraternas partiledare, välkomnar diskussionen om vem som ska leda partiet efter nästa partistämma. Han uppmanar samtidigt till varsamhet i debatten och varnar för alltför djupa sprickbildningar inom partiet som sedan måste överbryggas.

Annons

– Jag känner mig trygg i ledarskapet, det är ju medlemmarna och deras ombud som väljer partiledare men jag tror att jag har det klart starkaste stödet, säger Göran Hägglund när han besöker Örebro på onsdagen.

Starkt stöd i länetDet är en bild som verkar stämma, i varje fall bland kristdemokrater i Örebro och Örebro län där de lokala partiorganisationerna nominerat just Göran Hägglund till partiledarposten.

– Visst finns det avvikande synpunkter men stödet för Hägglund är stort, säger Lennart Bondeson, kristdemokratiskt kommunalråd i Örebro.

FörvånadHan är förvånad över diskussionen som blossat upp i partiet.

– Mats Odell är inget alternativ för förnyelse, han stammar ju från Alf Svenssons tid som partiledare, säger Bondesson.

Utöver Odell har även journalisten Lars Adaktusson lanserats som partiledarkandidat till partiets valberedning.

– Adaktusson är en utomordentlig journalist men jag tror inte det är detsamma som att plötsligt bli en fantastisk partiledare.

– Det finns skäl till att partiledare oftast har en lång politisk erfarenhet innan de får rollen som parti-ledare, säger Hägglund.

– Men det är bra att diskussionen förs nu, sedan måste vi sluta leden och skärpa oss för att tydliggöra vår politik.

Inte missnöjdHöstens misslyckande att få igenom sänkt skatt för pensionärer i Alliansregeringens budget tonar Göran Hägglund ner.

– Vi har inga skäl att vara missnöjda. Vi har fått igenom mycket av det vi gick till val på 2006 och 2010. Sedan har Moderaterna varit duktiga att förändra sitt parti och driva sina frågor, det innebär att vi måste skärpa oss ännu mer för att tydliggöra vår politik, säger Göran Hägglund.

Mer läsning

Annons