Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag vågar inte tittapå nyheterna längre”

I ett radhus i Örebro sitter Omar Khadija och hennes barn och följer utvecklingen i svältens och konflikternas Somalia med bävan. Hennes man Mohamed Mohamud, barnens pappa, är i Somalia och hjälper familjens släktingar att återbygga ett liv som tagits från dem i krigets namn.

Annons

För 22 år sedan flydde Omar Khadija till Sverige från Somalia. Då var hon 20 år och väntade barn. I hemlandet var det oroligt och kriget låg i luften. När Omar Khadija varit i Sverige i ett och ett halvt år, ensam med en nyfödd dotter, bröt kriget ut i Somalia. Först då kom hennes man Mohamed Mohamud också hit.

Nu har han återvänt till staden Kismayo där de båda växte upp i södra Somalia. Där hjälper han till att bygga nya hem åt släktingar som förlorat sina i kriget.

– Den delen som han är i är inte drabbad av svälten men självklart är vi oroliga för honom, säger Omar Khadija.

Mitt folk är drabbat

Även hon har släkt kvar i Somalia, både på sin mors och sin fars sida. Via telefonen håller hon kontakten med både släktingar och man.

– Ingen som jag känner i Somalia svälter men det spelar ingen roll om jag känner de som svälter eller inte, det är mitt folk som är drabbat, säger Omar Khadija.

Vågar inte titta

Familjen försöker följa utvecklingen i Somalia via nyheterna men Omar Khadija kan inte längre se bilderna som visas i medierna.

– Jag vågar inte titta på nyheterna längre. De visar barn som är helt livlösa, det kan jag inte se, säger hon.

Som ensam, arbetande förälder har hon inte mycket tid över men när hon hinner hjälper hon den Somaliska kvinnorförening hon är medlem i att samla pengar till Somalia. Insamlingen sker oftast genom dörrknackning.

– De flesta ger något när man kommer och även om det inte är så mycket så är det bättre än ingenting, säger Omar Khadija.

Födda i Sverige

Alla familjens barn är födda i Sverige och har aldrig varit i Somalia men de berörs också av katastrofen i sina föräldrars hemland.

– Det som händer är tragiskt och det ska inte behöva vara så. En dag kan vi åka dit och hjälpa till, det spelar ingen roll på vilket sätt, bara vi får hjälpa till, säger 17-åriga Liban Mohammed. 

Bakgrund Somalia

Hjälporganisationer

Om man som privatperson vill skänka pengar för att hjälpa de drabbade på Afrikas horn kan man vända sig till:

Totalt anslår Sverige, genom Sida och UD, 778 miljoner kronor till de drabbade människorna på Afrikas horn, vilket gör oss till den femte största givaren i världen.

Mer läsning

Annons