Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag vet vem somligger bakom detta"

Uppgifterna är tagna ur luften och han har inte sett det nationella provet förrän en halvtimme innan provet skulle börja. Stavros Louca säger att han vet vem som ligger bakom uppgifterna att han skulle ha fuskat med årets nationella prov i matematik på Mikaelskolan i Örebro.

Annons

– Jag vet vem som ligger bakom detta. Jag har fått massor med hatmejl efter tv-serien om 9A. Det har flera inblandade personer fått.

– Men jag är inte den som är hämndlysten. Jag kom till Örebro för att hjälpa barnen.

– Det är ju inte mina elever och det är deras ordinarie lärare Johnny som betygsätter dem, inte jag, säger Stavros.

– Att eleverna skulle haft väldigt många rätt är inte konstigt. Provet var så lätt att de borde haft alla 18 rätt, säger han.

– Mina rektorer kan intyga att jag inte har sett provet tidigare. Vad finns det för övrigt för möjlighet att se det? Jag är varken profet eller siare, säger Stavros Louca.

När Skolverket skickar proven till respektive skola är det rektors ansvar att hantera proven. I praktiken låsa in dem i väntan på provdagen.

– En del i säkerhetsrutinerna är att alla rutiner inte är offentliga, säger Anna-Lena Larsson på Skolverket.

Rutinerna skärptes efter att ett nationellt prov läckt ut i förtid 2003.

– Hanteras proven efter anvisningarna är det små risker att något ska kunna läcka ut, säger hon.

Provets konstruktör, universitetslektor Katarina Kjellström är övertygad om att det finns en läcka i fallet med Mikaelsskolan.

– Mitt utlåtande som expert är att en uppgift som jag har tagit del av genom elevernas noteringar bara kan komma från en person som har sett provet, säger Katarina Kjellström vid PRIM-gruppen vid Stockholms universitet, som arbetar med kunskapsutvärdering.

– Jag kan de här proven på mina fem fingrar och vet vad som är nytt i år, eftersom jag har konstruerat proven sedan 1998.

Hur kan någon komma över innehållet före provdagen?

– Det får du fråga den som har kommit över det. Men jag tror inte det är omöjligt.

Vid Stavros besök på Mikaelskolan före nationella provet gick han igenom och övade officiella uppgifter ur tidigare prov.

– Det borde alla lärare göra. Just det exemplet som påstås vara kopierat från provet var inte ens min idé. Det var Johnny som ville att barnen skulle få veta hur man räknar ett sånt tal, säger Stavros Louca.

Det inträffade har fått Skolinspektionen och Örebro kommun att reagera.

– Blotta misstanken om fusk är skäl för oss att utreda och gå till botten med vad som har hänt på Mikaelskolan, säger Marie Holm, programchef på barn- och utbildning i Örebro.

Kommunen har utöver rektorns beslut om omprov inlett en utredning som ska redovisas till Skolinspektionen senast 31 maj. Skolinspektion har öppnat ett ärende men gör ingen egen utredning innan Örebro kommun har redovisat vad den kommer fram till.

Mer läsning

Annons