Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag vill doktorera"

På onsdag i nästa vecka kommer Malexandermördaren Jackie Arklöv att få besked om hans livstidsstraff ska tidsbegränsas.
Det meddelade lagmannen Per Grevesmühl vid Örebro tingsrätt i dag efter att förhandlingen i ärendet avslutades.

Annons
Den högra bilden är från dagens förhandling i Örebro tingsrätt.

I tingssalen berättade Jackie Arklöv om sin tid i fängelse, bland annat om sitt deltagande i klosterverksamheten på Kumla och sina flitiga studier. Han har läst in magisterexamina i historia och sociologi och kan tänka sig en framtid inom universitetsvärlden.

– Jag skulle vilja doktorera, förklarade han.

Två stödpersoner berättade om hur Jackie Arklöv förändrats till det bättre under sina drygt elva år i fängelse. Det stöds också av det yttrande Kriminalvården gjort angående honom.

Per Grevesmühl undrade om Arklöv ibland funderade på att ge upp arbetet med att förändra sig.

– Det gör jag faktiskt. Många gånger har jag bara velat lägga mig på isoleringen och kapa kontakten med omvärlden. Men jag har kommit så pass långt att det nästan vore brottsligt att ge upp nu, svarade han med antydan till ett litet leende.

Åklagare Sarah Hajslund Hansen motsatte sig att tingsrätten tidsbestämmer Arklövs straff. Hon menar att frågan är för tidigt väckt med tanke på att det bör vara långt kvar innan han kan släppas fri. De brott han gjort sig skyldig till har ett mycket högt straffvärde, påpekade hon.

Tillsammans med Tony Byström (tidigare Olsson) och Andreas Axelsson mördade Arklöv två polismän i Malexander i maj 1999. Strax innan hade de rånat en bank i Kisa.

Vid de efterföljande rättegångarna lyckades varken tingsrätten eller hovrätten klargöra vem av de tre som sköt de dödande skotten. Trion dömdes därför som kollektivt ansvarig.

Ett år efter hovrättsdomen erkände dock Arklöv att det var han som mördat polismännen. Han hade skjutit dem i huvudet på nära håll med deras egna tjänstevapen.

Mer läsning

Annons