Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakt på gärningsmanunder högsta sekretess

Nästa vecka bestäms hur polisen ska fortsätta utreda senaste årets ouppklarade våldtäkter och våldtäktsförsök i Örebro.Det är fyra fullbordade våldtäkter och sju våldtäktsförsök.

Annons

Poliser från Rikskriminalen och Örebropolisen drar gemensamt upp riktlinjerna för fortsättningen.

Vad kan inriktningen bli?

– Det bestäms vid mötet. Hittills finns ett stort material samlat och sammanställt, säger polisens informationschef Torbjörn Carlson.

Vilken typ av material finns?

– Förhör, iakttagelser, fakta, uppgifter från allmänheten, granskningar av kvinno-överfall längre tillbaka, jämförelser mellan fallen och mycket annat. Allt har granskats och sammanställts så vi lätt ska kunna se eventuella samband.

Rikskriminalens mordkommission, som också utreder andra grova brott än mord, stannar i Örebro. Hur länge är inte bestämt.

Sedan mars har Örebropolisen och kommissionen jobbat jämsides med att försöka få en lösning. Arbetet pågår under största sekretess, i ett rum endast utredarna har tillgång till.

400 män topsade

Drygt 400 män har hittills topsats för att få fram dna. Urvalet sker bland annat med åldern som utgångspunkt. Män mellan 20 och 30 är särskilt intressanta.

– Topsningen fortsätter. Avsikten är att få fram dna som stämmer på gärningsmannen. Männen kallas därför att de tillhör en viss åldersgrupp inte för att de är misstänkta, säger Torbjörn Carlson.

Polisens teori är att det rör sig om två olika gärningsmän, beroende på tillvägagångssätt och uppgifter kvinnorna lämnat.

Mer läsning

Annons