Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaktlaget får betala för skrothusvagn

Plötsligt stod den där mitt ute i skogen, en gammal uttjänt husvagn. Men att få bort den kostar det 3 500 kronor för Lasse Anderssons och hans jaktkamrater som bett att få den bortforslad av kommunen.

Annons

Lasse Andersson, som jagar på markerna utanför Garphyttan, upptäckte plötsligt en dag att det stod en gammal husvagn som någon dumpat på marken där han jagar. Och trots att varken han eller hans jaktkamrater, eller markägaren, ställt den där så är det jaktlaget som åker på att betala för att bli av med skrotet.

– Vi har en misstanke om vem det kan vara som ställt den där men vi har inga bevis. Så vi i jaktlaget får med största sannolikhet ta kostnaden.

– Det kanske inte är det värsta, den summan kan vi nog samla ihop. Det värsta är hur folk bara ställer skrotbilar eller slänger annat avfall i skogen för att låta någon annan ta hand om det.

För markägaren Roland Knutsson och hans granne Lars-Olov Karlsson är det inte första gången de hittat skrot på deras respektive marker.

– Nä, vi har hittat många saker genom åren, berättar Lars-Olov Karlsson. Senast hittade jag flera bildäck, fälgar och andra bildelar.

– Normalt försöker vi ju själva städa upp och ta bort grejorna, men husvagnar och skrotbilar är lite väl stora att plocka bort.

– Men som regelverket ser ut nu så är det markägaren eller den som begärt att bli av med grejorna som får betala kalaset om man inte kan hitta ägaren till i det här fallet husvagnen.

Lasse Andersson tror att ett skäl till att de enligt honom hittas allt fler skrotbilar och husvagnar är att den skrotbilspremie som fanns för några år sedan och som gav ägaren 1 500 kronor när den lämnade in bilen för skrotning tagits bort.

– Ja, det tror jag har betydelse.

– Men det finns faktiskt firmor som hämtar gamla bilar gratis mot att de får ta hand om dom och sälja de delar som går att använda.

– Så det finns ju ändå gratis alternativ för att bli av med gamla bilar.

–Och så finns det ju många återvinningsstationer där man kostnadsfritt kan bli av med massa grejor.

Anna-Lena Thorslund, trafikhandläggare på Örebro kommun och ansvarig för bortforsling av skrotfordon i Örebro, håller med om att skrotbilar och annat skräp i naturen är ett stort problem.

– Jag vet dock inte om jag kans säga att problemet med skrotbilar i naturen har ökat under åren. Det har alltid varit ett stort problem.

– Och jag kan tycka ibland att det är orättvist att oskyldiga markägare ska behöva betala för att få bråte som andra slängt på deras mark bortforslad. Men så ser det ut. Men betalar dom inte så kan vi neka att hämta grejorna.

– Men dom som till exempel ställer en skrotbil eller gammal husvagn i skogen vet ofta vad dom gör. Och hur man gör.

– Dom har tagit bort alla chassinummer eller andra möjligheter att identifiera ägaren och det gör det omöjligt för oss att få tag i den som borde betala.

Anna-Lena Thorslund har fullt upp på dagarna, ibland också på nätterna, med att flytta olika typer av fordon som slängts eller ställts på ställen de inte ska vara.

– Vi flyttar både cyklar och bilar i stan och skrotbilar i skogen så det är ofta fullt upp. Häromnatten fick vi flytta en bil som hade brunnit i Brickebacken.

För ett antal år sedan hade organisationen Håll Sverige Rent en kampanj som innebar att de finansierade kommunernas bortforsling av skrot som allmänheten hittat.

– Det är något jag saknar. Den kampanjen skulle behöva komma tillbaka.

– Sen tycker jag ändå att det är konstigt att folk ställer gamla bilar i naturen. Det går ju faktiskt att lämna in dem för gratis skrotning.

Kan det ha med att den så kallade skrotbilspremien försvann för några år sedan? Det vill säga att man fick en liten summa för att lämna in sin gamla bil till skroten.

– Det kan jag inte riktigt säga. Det är ju som sagt ändå gratis att skrota bilen. Fast det är ett jättestort problem med all bråte i naturen.

– Ett annat stort problem vi har är också att fastighetsägare, eller människor som hyr till exempel ett torp eller så, också lagrar gamla skrotbilar på tomterna.

– Det får man heller inte göra.

Mer läsning

Annons