Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaktstoppet eldar på vargdebatten

Den nu inställda vargjakten lär inte lugna den infekterade konflikten mellan vargförespråkare och vargmotståndare. Det blir snarare tvärtom, tror två engagerade.

Annons
ccc

NA har talat med två länsbor som står på var sin sida i vargfrågan. Och en sak är både Ylva Lindberg från Svenska rovdjursföreningen och Ingvar Hellquist från Svenska Jägareförbundet överens om: Att ställa in jakten i sista stund kommer att förvärra relationen och öka spänningarna mellan vargkonfliktens parter.

– Det blir ju inte bättre. När det finns underlag för att bedriva jakt men så kan en överklagandeprocess ändå fortsätta, då minskar inte motsättningarna. De kommer snarare att öka, säger Ingvar Hellquist, jägare och ordförande i Örebro länsförening av Svenska Jägareförbundet.

– Det lär ju inte bli bättre, tyvärr. Jag önskade att man tänkte efter lite för så här kan vi inte hålla på. Nu får vi lugna ner oss. Men det verkar bara bli värre, säger Ylva Lindberg, styrelseledamot i Svenska rovdjursföreningen och boende utanför Hällefors.

Vargfrågan går långt tillbaka i tiden. 1966 fredades vargen i Sverige och då uppskattades att det fanns färre än ett tiotal kvar i landet. Under 1980-talet började vargen sakta att återvända och från mitten av 1990-talet har vargstammen vuxit.

Redan på 80-talet började skildringarna och åsikterna om hur vargen återetableras i landet skiljas åt. Inplanterad eller invandrad, det var två av versionerna.

Vargens försvarare har framför allt beskrivits bestå av miljö- och djurvänner eller stadsbor och motståndarna som jägare, fårägare eller landsbygdsbor. Vid den senaste inventeringen från vintern 2013/14 räknades cirka 400 vargar i Skandinavien, men då var inte valpar födda sommaren 2014 inräknade.

Varför är vargen ett så viktigt djur?

Ylva Lindberg: – Vargen är inte viktigare än andra djur. Det är vargmotståndarna som lyft ur vargen ur systemet, svarar .

Ingvar Hellquist: – Som jägare värnar jag naturen, men vargförespråkarna kan inte acceptera de fakta som andra sidan tar fram, säger .

Var finns lösningen?

Ylva Lindberg: – I faktaspridning och problemlösning. Vargen ska skyddas och de reella problemen är inte så stora som de framställs, svarar Ylva Lindberg.

Ingvar Hellquist: – Den dag vi inser att vi måste tillåta att vargen får vara i norra Sverige. Den del där den faktiskt hör hemma, svarar Ingvar Hellquist.

Ingen av dem hyser någon förhoppning om att den andra sidan kommer att vara nöjd med varken antal vargar som får skjutas eller hur många vargar som ska få finnas i landet.

Mer läsning

Annons