Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Folke frias från vaktbråket

Jan Folke frias från åtalet om våld mot tjänsteman. Han tillerkänns 38 000 kronor i ersättning för rättegångskostnader. Den målsägande vaktens skadeståndsanspråk avvisas helt.

Annons

Ord stod mot ord på avgörande punkter under rättegången. Flera vakter samt målsägaren gav en ganska samstämmig bild av tumultet. Mot det stod Jan Folkes version, delvis stödd av ett enda vittne.

Osäkra minnesbilder

Örebro tingsrätt konstaterar att det för en ordningsvakt är svårt att exakt minnas en händelse som denna eftersom de mer eller mindre regelbundet möter stökiga personer. Det kan inte uteslutas att deras minnesbilder har förändrats av att de omedelbart efter händelsen, men även senare har talat om det inträffade, och därför nu säger sig minnas saker som de inte ursprungligen berättade om.

Rodnad i ansiktet

En polismans uppgift om att vakten efter händelsen hade en rodnad i ansiktet kan lika gärna förklaras av att denne slagit i ansiktet under det tumult som utspelade sig på platsen. Den skada som Jan Folke hade i ansiktet behöver inte nödvändigtvis ha uppkommit när han föll till marken utan kan lika gärna ha uppstått genom att hans huvud trycktes mot en betongvägg, vilket är vad han själv påstått, menar rätten.

Slag kan inte styrkas

Även om det naturligtvis är mycket som talar för att Jan Folke utdelade ett slag mot vakten finner tingsrätten att utredningen i målet med hänsyn till de ändrade

uppgifter som förekommer inte är så robust och har en sådan styrka att den kan ligga till grund för en fällande dom. Åtalet mot Jan Folke ska därför ogillas.

Anhörige fälls

Folkes anhörige döms däremot för våldsamt motstånd till 30 dagsböter á 320 kronor. Men också han får ersättning för rättegångskostnader med 31 000 kronor. Rätten dömer honom för det motstånd han gjorde inne på Conventum när vakterna förde ut honom ur lokalen. Däremot döms han inte för det tumult som fortsatta på gatan och där vakten påstod sig ha blivit så hårt dragen i slipsen att han tappade andan. Den incidenten är, enligt tingsrätten, inte klarlagd.

Mer läsning

Annons