Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jardeberg nekastidsbegränsat straff

Örebroaren Tobias Jardeberg kommer att bli kvar i fängelset under överskådlig tid. Örebro tingsrätt avslog på måndagen hans begäran om att tidsbegränsa livstidsstraffet.

Annons
År 2004 rymde Tobias Jardeberg från Mariefredsanstalten. Tillsammans med en annan fånge, Åke Martinsson, tog han en vårdare som gisslan.

Tingsrätten anser att risken är stor att 35-årige Jardeberg skulle begå nya brott om han kommer ut i samhället. Därför säger man nej till hans begäran. Återfall i allvarlig brottslighet är den viktigaste av de fem kriterier som tingsrätten har att ta hänsyn till när man behandlar ansökningar av det här slaget. Tingsrätten grundar sitt beslut på yttranden från Kriminalvården och Rättsmedicinalverket.

Jardeberg har visserligen förändrats till det positiva under de senaste åren. Han har visat en genuin vilja att förbättra sin situation. Men hans problem överväger. Han saknar yrkesutbildning och har, förutom sin familj, inget socialt kontaktnät. Framför allt har Jardeberg psykiska problem. Han beskrivs som aggressiv och paranoid.

Under samtalen med Rättsmedicinalverkets läkare hade till exempel Jardeberg handfängsel och bevakades av fyra vårdare. Enligt läkaren tydde det på att ”Kriminalvården bedömt att det lätt kan uppstå riskfulla situationer i de sammanhang Tobias Jardeberg deltar”. Till det här ska också läggas Jardebergs tidigare drogmissbruk, som förstärkte de psykiska problemen.

Örebroaren Tobias Jardeberg dömdes tillsammans med en 26-årig hälleforsare för mordet på en 27-årig Filipstadsbo den 15 mars 2000. Mordet beskrevs som en ren avrättning och kroppen dumpades i Silvergruvan i Hällefors.

I september 2004 rymde Tobias Jardeberg från Mariefredsanstalten. Tillsammans med en annan fånge, Åke Martinsson, tog han en vårdare som gisslan.

Vårdaren lyckades rymma från duon. Han hittades svårt medtagen ett dygn senare i ett skogsparti utanför Hällefors. Jardeberg hade knytningar till trakten och polisen var övertygad om att han sökt sig dit.

Två dygn senare greps rymlingarna i Degerforstrakten. Martinsson togs av polisen vid järnvägsstationen. Jardeberg greps i ett hus i Strömtorp där han hade förskansat sig. Han gav upp frivilligt. Tobias Jardeberg dömdes senare för flera brott i samband med rymningen, bland annat människorov och grovt vapenbrott.

Mer läsning

Annons