Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättebygge i Sörbyängen - nu kommer protesterna

140 meter långa och fem våningar höga. De två flerbostadshus som ska byggas i södra delen av Sörbyängen blir ovanligt stora. På markremsan utanför Johanna Hanssons och hennes grannars korta rad med kedjehus ska de rymmas. Nu vill Johanna få politikerna att tänka om.

Annons
Johanna Hansson i Sörbyängen vill inte att höga hus ska byggas utanför hennes hus.

– Jag är inte alls emot att det byggs hus utanför oss. Här är så fina grönområden, jag vill gärna att fler får möjlighet att bo här, säger Johanna.

– Just därför ska inte området förstöras. Dela upp de stora husen i flera kortare så att det gröna och allt ljus kommer fram mellan husen. Och bygg tre våningar i stället för fem så att Sörbyskogen syns ovanför hustaken, säger Johanna.

Byggs bort

Hon poängterar att hon inte bara tänker på sig själv och grannarna i kedjehusen.

– Alla i Sörbyängen kan se Sörbyskogen ovanför hustaken, både från den gamla och den nya delen av området. Men med de här femvåningshusen byggs det bort.

– Alla i Sörbyängen känner att grönområdena och skogen finns nära, det är lätt att ta sig dit. Fortsätt planera så. Förenkla framkomligheten mellan husen ut till grönområdena, uppmanar Johanna Örebro kommun.

Johanna bor i ett av sex kedjehus. I det kommande flerbostadsbygget ingår även garage och parkeringsplatser, enligt planerna ska de ligga direkt intill kedjehusens tomter.

Som en grundlag

I dag, onsdag, ska Örebro kommunfullmäktige besluta om ett reservationsavtal för flerbostadshusen. Inför mötet har Johanna Hansson skickat en skrivelse till alla ledamöter i kommunfullmäktige, med synpunkter på bygget.

– När vi köpte kedjehuset visste vi att det fanns planer på stora hus här. Men vi trodde verkligen att det skulle gå att resonera med Örebro kommun om att tänka i lite andra banor, att se verkligheten i området. Men att ändra den här planen verkar lika svårt som att ändra en grundlag, säger Johanna.

Mer läsning

Annons